perjantai 29. maaliskuuta 2013

Rakennettu luonto -valokuvakisa

Olen yleensä aika laiska osallistumaan valokuvauskilpailuihin. Muutaman kerran vuodessa bongaan jostain jonkun mielenkiintoisen ilmoituksen ja hetkellisen innostuksen vallassa lähetän sinne sähköpostilla kuvan tai pari, riippuen siitä monellako fotolla saa kisaan osallistua. Aktiivisempikin tällä saralla voisi toki olla.

Muutaman kerran on tärpännyt ja kuvani on julkaistu Kamera-lehdessä. Se on Suomen johtava alan julkaisu. Kamera-lehdessä 2/2013 on julkistettu Rakennettu luonto -nimisen valokuvauskilpailun tuloksia. Alla oleva kuvani on mukana sijoilla 11-20.


"Vanha muuntaja" -kuva on otettu viime heinäkuussa Paraisilla. Lähdin eräänä arki-iltana käymään Paraisten Airistolla, joka on iso lomakeskus meren äärellä. Nauvoon ja Korppooseen johtavalta päätieltä on Airistolle matkaa muistaakseni seitsemän kilometriä. Kuvan näkymä on tien varrella. Kurvasin auton sivummalle ja otin takapenkiltä kamerani. Kuvasin aihetta ehkä viisi ruutua hieman eri sommitelmilla.

Näköjään kannatti lähettää kuva Rakennettu luonto -kisaan. Palkinnoksi sain Pöytään isketty puukko -novellikokoelman, joka vielä odottaa lukemistaan. Ja saattaa joutua odottamaan vielä kauan. Kirja kävi helmikuussa Lanzarotellakin, mutten ottanut sitä esille matkalaukusta. Oli onneksi niin paljon muuta ohjelmaa, ettei siihen tarvinnut turvautua.

Kahdenkymmenen parhaan kuvan joukossa on muutamia mainioita otoksia. Lähinnä sijoilla 11-20. Ensimmäiset kymmenen, jotka ovat saaneet kylkeensä raadin kommentit, eivät niinkään ole minun makuuni. Tämä onkin enemmän sääntö kuin poikkeus Kamera-lehden kisoissa. Esimerkiksi kärkisijoilla olleen "Iltavalo" -nimisen kuvan ohittaisin olankohautuksella, mutta raati luonnehti sitä mestariteokseksi. Itse olisin rajannut kuvan erilailla. Tuskin olisi tullut mieleen lähettää sitä mihinkään kilpailuun, ei ainakaan Rakennettu luonto -kisaan.

Valokuvaus herättää muutenkin suuria tunteita. Eräs sienistä pitävä tuttu oli kuulemma takavuosina suorastaan raivonnut työpaikallamme, kun en ollut hänen kanssaan samaa mieltä jostain fotoiluun liittyvästä asiasta.

Ainakin yhden aiheen muistankin. Se käsitteli purjelaivatapahtuma Tall Ships Racea, joka järjestettiin Turussa vuonna 2009. Ihmettelin miten hän oli voinut ottaa aurinkoisia kuvia eräänä tapahtumapäivänä, koska silloin satoi kaatamalla aamusta iltaan. No, kaverihan suuttui silmittömästi. Hän uhosi, ettei hän ainakaan ole mitään kuvia photoshopannut, koska ei hän osaa taikoa aurinkoa esiin! Haistatteli ja puhkui. Jotenkin hän sai jopa natsit ja Hitlerin mukaan keskusteluun, vaikka ainakaan minun nähdäkseni ne eivät liittyneet aiheeseen millään tavalla.

Lopulta kävi ilmi, että hänen kameransa päivämääräsäätö oli väärä. Siksi sateisena päivänä kuvissa paistoi aurinko. Eikä se tietenkään hänen mielestään ollut hänen vikansa!

Kummallista, että ollaan olevinaan muuten niin punavihersuvaitsevaisia ja maailmanparantajia, muttei kirveelläkään voida hyväksyä toisten mielipiteitä, jos ne vähänkin poikkeavat omista mieltymyksistä. Mutta toisaalta, ovathan punainen ja vihreä luonnossa ihan kivoja värejä.


2 kommenttia:

  1. Olin tossa joku viikko sitten Raision kirjastossa, ja hajamielisesti selailin Kamera-lehteä sillä välin, kun naisystäväni tutkiskeli jotain muuta. Yht'äkkiä havahduin, että perhana, Jaramon kuvahan se siinä! Muistin nähneeni sen ennenkin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Olet varmaan nähnyt kuvan Facebookissa aikaisemmin.

    VastaaPoista