maanantai 21. toukokuuta 2012

Puolan matkaraportti osa 5 - Malborkin linna

Malbork (saks. Marienburg) on 38 000 asukkaan kaupunki pohjoisessa Puolassa. Kaupunki sijaitsee Malborkin piirikunnassa Pommerin voivodikunnassa. Kaupunki perustettiin vuonna 1274 Marienburgin linnan edustalle, ja siellä sijaitsee vanha Saksalaisen ritarikunnan päälinna." (Wikipedia)Yksi Puolan tunnetuimmista nähtävyyksistä, Malborkin linna, sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Gdanskista. Se on rakennettu alunperin 1200-luvulla ja on yksi maailman suurimmista keski-aikaisista rakennuksista.Toisen maailmansodan aikana Malborkin linna lähes tuhoutui, mutta on nyt kunnostettu. Siellä on nähtävillä kuva vuodelta 1945, jolloin linna oli surkean näköinen rauniokasa.


Matkustimme Gdanskista Malborkiin junalla. Matka kesti noin tunnin. Rautatieasemalta on matkaa linnalle ehkä puolitoista kilometriä. Linna näkyi junanikkunoista jo ennen perille tuloa. Opasteet paikalle ovat myös hyvät.Malborkin linnareissu on kokopäivämatka, mikäli sellaisen tekee Gdanskista käsin. Puolaan tulopäivänämme ehti taksikuski ehdottaa sopimusta, jonka mukaan hän hakisi meidät majatalosta ja veisi Malborkiin. Aikaa linnassa olisi ollut muistaakseni kaksi tuntia ja hinta per ukkeli 40 euroa. Aluksi se kuulosti hyvältä, mutta päädyimme junavaihtoehtoon, joka oli huomattavasti huokeampi.Paluumatka junassa sujui ahtaissa merkeissä. Samaan matkustajakabinettiin oli sijoitettu kaksi iäkästä ranskalaisladyä, jotka taisivat olla melkoisen järkyttyneitä matkan päätteeksi. Merci, mademoiselle, qui qui.
Malborkin reissu kannattaa tehdä, mikäli Puolassa kiinnostaa muukin kuin kaupunkielämä. Junalla matkustaessa näkee samalla maaseutua ja maisemia.

Linnan alueella vierähtää helposti muutama tunti.

Kuvat suuremmiksi klikkaamalla.

4 kommenttia: