torstai 19. syyskuuta 2024

Kustavin saaristolaismuseossa

Kustavin saaristolaismuseo on kunnan ylläpitämä kulttuurihistoriallinen paikallismuseo Vartsalan saaressa Etelä-Vartsalan kylässä. 

Pääasiassa kesäaikaan avoinna olevan museon kokoelmat koostuvat Kustavin alueelta lahjoituksena saaduista entisajan esineistä ja dokumenteista. 1800-luvun maalaistalossa on esillä saariston arkipäivään kuten kalastukseen liittyvää esineistöä ja merimiesten matkoiltaan tuomia tavaroita. Kustavilaisella kirjailijalla Volter Kilvellä on oma muistohuone.

Ostin kesäkuussa museokortin, jota käytin ensimmäistä kertaa juuri Kustavissa. Kätevä ja hyödyllinen investointi, vaikka eipä viiden euron sisäänpääsymaksu olisi ylivoimainen ollut. 





Ensimmäisiä kertoja olen ollut Kustavin museossa jo aivan nappulana 70-luvulla. Edellistä visiittiäni en tarkkaan muista, mutta se ajoittunee vuosituhannen vaihteen tienoille. Museonhoitaja Elsa Aaltonen oli tuolloin vielä elossa ja menossa mukana. 

Etelä-Vartsalan kyläraitti on kaunista katseltavaa etenkin kesällä. Museon naapurissa vielä 80-luvun puoliväliin asti Kustavin Osuuskaupan sivupiste. Rakennus on yhä paikallaan ja ilmeisesti joku sitä asuttaa. 





Museomäelle pystytetään joka juhannus juhannussalko eli maistonki. Kustavi on harvoja suomenkielisiä kuntia, joissa vanhaa perinnettä vaalitaan. Yleensä vastaavaa esiintyy Ahvenanmaalla ja ruotsinkielisessä saaristossa. 

Olin poikasena useana juhannuksena mukana Etelä-Vartsalan juhannusjuhlissa. Viimeisin kerta oli vuonna 1984, jonka jälkeen alkoi vähän muunlaiset juhlat kiinnostamaan enemmän. Ei toki mahdotonta, että vielä jonain juhannuksena museomäelläkin kävisin.  









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti