tiistai 9. huhtikuuta 2019

Budapestissa osa 5 - Kalastajalinnake

Kalastajalinnake on vanhan kaupunkimuurin päälle tehty rakennelma ja näköalapaikka Budan Linnavuorella Budapestissa. Kalastajalinnake ja sen vieressä oleva Matiaksen kirkko ovat Linnavuoren suosituimpia nähtävyyksiä. Linnakkeelta on hyvä näkyvyys Tonava-joelle ja Pestin puolelle.


Kalastajalinnakkeen on suunnitellut Frigyes Schulek. Se rakennettiin vuosina 1985-1902. Linnake on tyyliltään uusromantiikkaa tai uusgotiikkaa. Se on rakennettu valkoisesta kivestä ja siinä on paljon torneja, käytäviä, portaita ja parvekkeita. Seitsemän tornia edustavat seitsemää unkarilaista heimoa, jotka tulivat maahan päällikköjensä johdolla vuonna 896. Linnakkeen edessä on Pyhän Tapanin ratsastajapatsas.

Nimensä Kalastajalinnake on saanut kalastajien killasta, jonka tehtävänä oli keskiajalla puolustaa nykyisen linnakkeen paikalla olevaa kaupunginmuurin osaa. Paikalla oli myös kalatori. Linnaketta ei ole koskaan käytetty sotilaallisiin tarkoituksiin, vaan on etupäässä koristeeksi rakennettu.
Parin päivän rokkaamisen ja viihteellä olon jälkeen kapuaminen linnakkeelle alhaalta jokivarresta oli kovin haasteellinen tehtävä. Järkevintä olisi ollut ottaa taksi. Nyt hengähdystaukoja joutui pitämään vähän väliä. Rappuset ja ylämäki tuntuivat meinaan loputtomilta. Budapestin syksyiset näkymät ja Kalastajalinnakkeen miljöö toki palkitsi vaivan kun vihdoin ylös pääsi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti