tiistai 23. helmikuuta 2016

Fuerteventura osa 1 - Yleistä matkasta

Lomailin tammikuun puolivälin tienoilla viikon verran Kanarian saariin kuluvalla Fuerteventuralla. Seurueeseen kuului yksitoista muutakin. Suurin osa heistä oli ennestään tuttuja.

Matkanjohtajana toimi Matti Vikström. Hänen porukassaan olen aikaisemmin ollut muun muassa Lomakeskus Lupossa Pyhätunturilla, Viron Saarenmaalla, Unkarin Budapestissa, Rodoksella Kreikassa ja vuosi sitten Gran Canarian Playa del Inglesissä.

Fuerteventuraa olen ajatellut matkakohteeksi jo jonkun vuoden. Kolme vuotta sitten olin naapurisaari Lanzarotella, joka teki suuren vaikutuksen karulla kauneudellaan. Ajatelin, että joskus vielä täytyy Fuerteventurakin kokea. Ehdotin sitä sitten Vikströmille matkakohteeksi. Sehän osui ja upposi.

Matka varattiin alkusyksyllä 2015. Tarkoitus oli koota isohko ryhmä ja Matti lähettikin ahkerasti sähköpostia potentiaalille osallistujille. Lopulta koossa oli peräti kaksitoista ihmistä.

Finnmatkojen käyttämä tanskalaislentoyhtiö Jet Time osoittautui heti kättelyssä pettymykseksi. Koneen kyllä piti lähteä ajallaan, mutta lopulta istuimme ahtaissa penkeissä peräti kaksi tuntia ennen kuin siivet saivat tuulta alleen.

Tarjoilusta ei odotellessa ollut tietoakaan. Se kai perustui siihen, että jos kapteeni päättää yhtäkkiä startata, olisivat lentoemot kärryineen keskellä käytävää. Menomatka Helsinki-Vantaan kentältä Fuerteventuralle kesti lopulta 8,5 tuntia.

Minkäänlaisia monitoreja ei nykykoneiden tapaan ollut, joten elokuvanautintoa tai edes lentoreittiä ei näkynyt. Halpavaikutelman kruunasi rypistynyt A4-lappu, joka oli kuulemma ohjaamosta peräisin. Siihen oli kuulakärkikynällä tuherrettu lentoreittimme ja harakanvarpailla tekstailtu jotain epämääräistä. Vierustoverini alkoi jo epäillä mahdammeko koskaan päästä ehjänä perille.Finnmatkojen reissu oli varsin edullinen ottaen huomioon Corralejon kaupungin lähellä sijainneen neljän tähden RIU Oliva Beach -hotellin tason, sekä all inclusive -paketin, johon sisältyivät ruuat ja juomat.

Hotellikompleksi oli todella laaja - huoneita oli muistaakseni peräti 880 kappaletta! Päärakennus sijaitsi mäellä lähellä rantaa, mutta onneksi seurueemme huoneet olivat vehreällä viheralueella parin sadan metrin päässä siitä. Rivitalotyyppinen asuinmuoto sopi vallan mainiosti kaikille, etenkin kun kämpät olivat ensimmäisessä kerroksessa maantasalla.


Takapihan patioilla oli hyvä istuskella iltaisin ja ottaa kuppia. Drinkkejä, joissa ei todellakaan ollut naurettavaa neljää senttilitraa alkoholia, vaan noin puolet viinaa ja puolet lantrinkia, sai läheisestä allasbaarista useamman kerrallaan. Oikein kävi siivoojarukkaa sääliksi, joka aamupäivisin korjasi valtavia mukipinoja kärryihinsä.

Laskestelin tuossa, että kurkustani meni alas viikon aikana neste- ja kiinteässä muodossa suunnilleen saman arvosta tavaraa kuin mitä koko matka maksoi. Olihan moista "ilmaispalvelua" hyödynnettävä!
Hotellin päärakennuksen salissa oli iltaisin showesityksiä. Ainoa, jonka minä kävin katsomassa oli tulopäivän ehtoona nähty kauhunäytelmä. Koska juomapalvelu pelasi heti kättelyssä todella hyvin, ovat muistikuvat hivenen hatarat. Ainakin eräät seurueemme jäsenet olivat kovasti vakuuttuneita näytöksestä.

Viikko ei kuitenkaan ollut pelkkää drinkkien imuroimista hotellin palmujen katveessa. Joka päivä oli jonkunlaista ohjelmaa, joka suuntui muun muassa Corralejon kaupungille, naapurisaarille tai matkatoimiston järjestämille retkille.
Suureksi yllätyksekseni Fuerteventuran luonto ja maisemat poikkesivat valtavasti naapurisaari Lanzaroten vastaavista. Kun Lanzarote on tasaista, mustan laavan peittämää kenttää, on Fuerteventura korkeine vuorineen ja aavikkoineen aivan erilainen. Jännä homma, vaikka saaret ovat näköyhteyden päässä toisistaan.

Fuerteventura syntyi tulivuorenpurkauksesta noin 12 miljoonaa vuotta sitten. Kaikki Kanarian saaret ovat samaa perua, mutta tämä saari putkahti merestä ensimmäiseksi esille.

Fuerteventura sijaitsee Atlantin valtamerellä 115 kilometriä länteen Afrikan ja Marokon rannikosta. Saarella asuu noin satatuhatta ihmistä. Se on sata kilometriä pitkä, 30 kilometriä leveä ja täten toiseksi suurin Kanarian saari Teneriffan jälkeen.

Fuerteventuran nimen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta ranskalainen 1400-luvulla saarelle saapunut Jean de Betancourt miehitti Betancurian kaupungin, jossa aiemmin asui saaren alkuperäisasukkaita guancheja. Tarinan mukaan Betancourt nimesi saaren Fuerteventuraksi, koska piti toimiaan saarella suurena seikkailuna. Myös espanjankielistä el viento fuertea on arvuuteltu. Se tarkoittaa voimakasta tuulta.

Saari on maaperältään varsin karu ja aavikkomainen. Rantaviivaa löytyy 340 kilometriä, joista hiekkarantaa on peräti 50 kilometriä. Ilmasto on läpi vuoden tasainen. Lämpötila ei juurikaan laske alle +18 asteen, eikä myöskään paljon yli +25:n.

Fuerteventuralla tuulee melkein aina. Tällainen yhdistelmä sopii ainakin minulle varsin hyvin, sillä voin hikoilla kotona saunassakin, eikä sitä tarvitse tehdä lomaillessa.

Saaren tärkein elinkeino on matkailu. Hotellistamme kuuden kilometrin päässä sijainnut Corralejon kaupunki on Fuerteventuran pohjoisosan suurin matkailukohde.
4 kommenttia:

  1. Äijä osaa kirjoittaa ja kuvata !😃

    VastaaPoista
  2. Näin on, molemmat ovat hallussa. Kiitos kuvista ja kertomuksesta, käytän osaa hyväkseni - jos sallit?

    VastaaPoista
  3. Toki! Sen kuvakirjan otan mielelläni itsekin.

    VastaaPoista