maanantai 16. maaliskuuta 2015

Teijon ruukkialue osa 2 - Sahajärven luontopolku

Turun Sanomien verkkosivuilla julkaistava mainio Luonto Plus -ohjelma vieraili muutama viikko sitten Teijossa. Lähetyksessä tutustuttiin Sahajärven ympäristössä kiertävään luontopolkuun. Tästä innostuneena sain idean omaan Teijon reissuumme.


Sahajärven pohjoispuolelta, vanhan voimalaitoksen luota lähtee luontopolku, joka vie kulkijan kierrokselle kauniin luonnonsuojelualueen ympäri. Polku on pituudeltaan 1,3 kilometriä. Sen taivaltamiseen ei vaadita suuria ponnisteluja välillä vastaantulevista korkeuseroista huolimatta.

29 hehtaarin laajuisella Sahajärven luonnonsuojelualueella on tarjolla on tunnelmallisia lehtoja, vesiputouksia siltoineen ja kiviportaineen, jyrkkiä kalliorinteitä ja tietysti Sahajärvi.


Luonnonpuisto sisältää paljon harvinaisia, osin muualta tuotuja kasveja ja puita. Alueella on reheviä puronvarsi- ja pähkinäpensaslehtoja, alppiruusuja ja pöykkejä sekä douglaskuusia.

Sahajärvi rauhoitettiin yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi 1965. Metsähallitukselle se siirtyi 1994.


Luontopolku oli pääosin lumeton ja jäätön jo maaliskuun alkupuolella. Ilman liukastumisvaaraa pääsi etenemään melkein koko matkan.

Vanhalle voimalaitokselle johtava puro virtasi ja solisi voimakkaana. Tähän aikaan vuodesta se myös näkyi. Kesällä paikalla on puustosta päätellen niin tiheää pöheikköä, että virtaava vesi jäänee pääosin kuulohavainnoksi. Polun varrella on tosin muutama silta, joista vettä voi tiirailla tarkemmin.

Valokuvattaa polun varrelta löytyi paljon. Täytynee käväistä kesällä uudemman kerran.


2 kommenttia:

  1. Onkp tuo rehevä vihreä palmumainen kasvi fiikus? Aika erikoista maaliskuun alussa ulkona!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista