tiistai 10. helmikuuta 2015

Spidersin Follow Me Follow -lp

Spiders oli oululaisyhtye, joka teki 80-luvun taitteessa kaksi albumia Kräk -levymerkille. Kotiseutunsa ulkopuolella orkesteri tuli laajemmin tunnetuksi voittamalla Rockin Suomen mestaruuskisoissa keskityylin sarjan vuonna 1979.

Yhtyeessä vaikuttivat Timo Rusanen (kitara, laulu), Esko Lassila (kitara, laulu), Jari Paulamäki (basso) ja Jussi Haapalainen (rummut). Spiders levytti kaksi albumia, jotka eivät ole merkittävästi jääneet suomalaisen rockin historiaan.


Ostin bändin debyyttialbumin Speedin' vuonna 1981 Turun Kupittaan Citymarketin alelaarista muutamalla markalla. Harmi kyllä, levy jatkoi pian matkaansa eteenpäin. Olisi sen tietysti voinut säilyttääkin, sillä pääosin lainabiisejä sisältäneeltä kiekolta löytyi muistaakseni ainakin yksi todella hyvä kappale, I'm Afraid to Go Home. En tiedä kenen originaali versio on, mutta tekijöiksi on merkitty herrat Geld ja Udell.

Tämä blogijuttu perustuu siihen, että ostin juuri Hassisen levykirppikseltä Spidersin kakkosalbumin, 1980 ilmestyneen Follow Me Followin. Yhtä hyvin sen olisi voinut jättää ostamattakin, sillä aika oli kullannut muistot bändin suhteen. En ollut kuullut levyä aikaisemmin ja kuvittelin sen olevan vähän tanakampaa tavaraa.

Follow Me Followin tuottanut Riku Mattila ei ilmeisesti ole saanut oululaisnuorukaisiin juuri minkäänlaista otetta. Levy on lähes kautta linjan munatonta köyhän miehen Ronski Gangia ja Hurriganesia. Vaikka studiossa ei varmaankaan montaa vuorokautta vietetty, luulisi silti, että rokkibändi vetäisi hiukan rankemmin.

Follow Me Followissa on vaatimaton, mutta komea kansi. Sen takana on kuvataiteilija Riipinen, jonka paras luomiskausi oli 70-luvun lopulta 80-luvun puoliväliin. Kaveri rustasi kansia lähinnä Johanna -levy-yhtiön bändeille kuten Pelle Miljoonalle. 

Spidersin kaverit ovat jääneet unholaan basisti Jari Paulamäkeä lukuunottamatta. Ehkä tuottaja Mattila muisti hänet levytyssessioista, sillä muutamaa vuotta myöhemmin tämä 1964 syntynyt veikkonen vaikutti yhdessä Mattilan kanssa Kauko Röyhkä & Nartussa. Sittemmin Paulamäki on soitellut muun muassa Ballsissa ja Michael Monroen bändissä.

Muutama kuukausi takaperin löysin Youtubesta mainion Spiders -rallin. Kappale ei jostain syystä ole orkesterin kummallakaan pitkäsoitolla. Etenkin kakkosalbumille tällainen meininki olisi tuonut kaivattua puhtia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti