perjantai 27. joulukuuta 2013

Tomi Palsan tunnelmalliset kuvatMoni on varmasti nähnyt rokkifestivaaleilla lyhyen partasuisen kaverin, joka päivystää kameroineen lavanedustoilla melkein jokaisen esiintyjän aikana. Hän on Tomi Palsa, livekeikkoihin erikoistunut valokuvaaja.

Forssasta kotoisin oleva ja nykyään tietääkseni Tampereella asuva Palsa on puolituttu mies, jonka kanssa taisin jutella ensimmäinen kerran Provinssirockissa 1997. Sittemmin olemme törmänneet useinkin. Lähivuosina etenkin Ruisrockissa.

Turkkusexissä Turun Messukeskuksessa hän on vuosia ollut virallinen tissien ja perseiden kuvaaja. Taisipa Palsa myös ottaa kamerallani kaverikuvan minusta ja Ron Jeremystä vuoden 2008 karkeloissa.

Palsan ensimmäinen julkaistu kuva ilmestyi vuonna 1991 Rumba-lehdessä. Siinä Rytmihäiriön laulaja Pate Vuorio karjuu mikrofoniin niin antaumuksella että kitarisat melkein näkyvät. Sittemmin hänen otoksiaan on nähty Rumbassa satapäin.

Vuonna 2009 Palsan valokuvia koottiin yksiin kansiin. Kirja nimeltä Tomi Palsan kuvat ja tunnelmat on ollut hankintalistallani siitä saakka. Nyt vasta sain sen hommattua, kun Cdon.comista löytyi huokeaan hintaan.

Teos ei ole pelkkä valokuvakirja perinteisessä mielessä. Kuvien ohella puoliruokaa ovat Palsan rustaamat mielenkiintoiset selitykset kuvien syntyperistä. Teknisesti monet fotoista saattavat olla heikkoja, mutta tarkoitus on ollut välittää enemmän tunnelmaa kuin elvistellä taidoilla.

Kirjassa on monia todella hienoja otoksia. Näiden vastapainoksi on liuta vähän yhdentekeviä kuvia, mutta niihinkin löytyy perustelu miksi ovat kansien väliin päätyneet.

Valtaosa Palsan kuvista on mustavalkoisia. Vanhan liiton mies kertoo kuvanneensa ennen digiaikaa pitkälti mustavalkofilmille ja kehittäneensä kuvat itse pimiössä. Photoshoppailua hän ei ymmärrä. Asia, jossa olemme samoilla linjoilla. Valokuvaaja ja photoshoppaaja ovat kaksi eri asiaa.

Muistan kun Soundissa oli pieni artikkeli kirjasta sen ilmestymisen aikoihin. Itse päätoimittaja Timo Kanerva oli perehtynyt aiheeseen. Mies rusikoi painotuotetta kovin sanoin. Ihmettelinkin, onkohan tässä jotain henkilökohtaista takana. Taisin olla oikeassa. Palsa nimittäin ruotii Soundia erään kuvan yhteydessä, eikä kovin hellin lausein.

Keväällä 2003 arvoin turkulaisessa musiikkilehdessä ehkä hiukan tavanomaista tyyliäni hurjemmin sanankääntein erään suomalaisen tyttöbändin uutuuslevyn. Mielestäni heidän albuminsa oli heikompi kuin edeltäjänsä. Lisäksi kirjoitin, etten pidä eräästä tietystä kappaleesta.

Noin kuukautta myöhemmin eräs yhtyeen jäsen oli vähällä käydä kimppuuni Turun Klubilla. "Saatanan paska, kuinka sinä kehtaat" ja muuta, sihisi hän pää punaisena.

Kesällä samana vuonna törmäsin Ruisrockissa kahteen yhtyeen muusikkoon. Toinen tervehti tavanomaiseen kohteliaaseen tapaansa, toinen sen sijaan näytti keskisormea ja käski painumaan helvettiin.

Palsan kirjaa lukiessani mietin, että mahtaako hänelle olla koskaan käynyt vastaavasti? Rokkikuvaaja ei nimittäin ole pahemmin säästellyt sanan säiläänsä Rumbaan kirjoittamissaan keikka- ja levyarvosteluissaan. Niitä hän alkoi rustaamaan kesällä 1996.

Palsan juttuja luki mielenkiinnolla, koska ne poikkesivat täysin valtavirrasta. Hän haukkui ja teilasi useimmat artistit aivan maanrakoon ja sukkelat sanankäänteet saivat ainakin minut pitämään miestä verbaalisena nerona. En tiedä kirjoittaako hän enää Rumbaan, koska en ole lehteä viime vuosina enää tilannut tai lukenut.

Kaikki eivät aina palautetta niele. Sellaisesta kirjassa on esimerkkitapaus. Porilainen Manboy -yhtye pillastui Palsan Rumbaan kirjoittamasta liveraportista oikein kunnolla. Sotakirveet on kumminkin haudattu aikoja sitten. Mukana on jopa Manboyn kitaristin Antti Majurin kommentti aiheesta kuvansa alla.

Palsa tuo kirjansa kuvateksteissäkin selvästi ilmi inhokkibändinsä. Myös lempilapsiaan tämä melkoisen laajan musiikkimaun omaava mies muistaa. Jopa siihen malliin, että minun oli pakko tutustua Youtubessa The Posiesiin, koska hän sitä niin kovasti kehui.

Kirjan alkusivuiltakin löytyvä Palsan haastattelu luettavissa http://dome.fi/musiikki/haastattelut/haastattelu-jarkko-martikaisen-20-kysymysta-rokkikuvaaja-tomi-palsalle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti