sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Ruskaa Turun hautausmaalla

Turun hautausmaa on Turussa sijaitseva, vuonna 1807 käyttöön vihitty hautausmaa. Tuolloisen, puolentoista hehtaarin laajuisen alueen suunnitteli arkkitehti Charles Bassi. Nykyisin hautausmaan pinta-ala on 59,2 hehtaaria, ja sillä sijaitsee noin 45 000 hautaa. Hautausmaalle on haudattu lukuisia historiallisesti merkittäviä henkilöitä, ja haudoilla on useita tunnettujen kuvanveistäjien suunnittelemia veistoksia ja muistomerkkejä.

Turun hautausmaan alueella sijaitsevat evankelis-luterilaisen hautausmaan lisäksi 1800-luvulla käyttöön otetut juutalainen hautausmaa ja ortodoksinen hautausmaa sekä vuonna 1915 perustettu islamilainen ja vuonna 1936 perustettu katolinen hautausmaa.

Hautausmaalla on kaksi rakennustaiteellisesti merkittävää kappelikokonaisuutta: Erik Bryggmanin suunnittelema, vuonna 1941 valmistunut Ylösnousemuskappeli, ja vuonna 1967 käyttöön vihitty Pekka Pitkäsen suunnittelema Pyhän Ristin kappeli ja krematorio.

Museovirasto on määritellyt hautausmaan yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. (Wikipedia)Kävin vajaa kuukausi sitten kävelyllä Turun hautausmaalla. Tarkoituksena oli ottaa ruskakuvia ja samalla kuvata oravia, joita siellä on yleensä paljon. Nyt ei kumminkaan ainuttakaan näkynyt missään. En sen enempää alkanut kurreja etsimäänkään, mutta mikä lie kato käynyt tai kenties ruokintapaikat siirtyneet muualle. Saldoksi jäi kuitenkin värillisten vaahteranlehtien täyttämä syksyinen maisema. 
2 kommenttia:

  1. Hautausmaalle tehdään joskus opastettuja kierroksia teemana eri aiheet. Itse olin kerran mukana kiertämässä tunnettujen urheilijoiden haudoilla/muistomerkeillä. Kirkkoherran virastosta taitaa saada hautausmaan monipuolista esitettä maksutta. Siinä mainitaan mm. tunnetuimpien henkilöiden hautapaikat karttoineen.
    T. Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista!
    Tuollainen opastettu kierros olisi varmasti mielenkiintoinen. Täytyykin ottaa selvää koska niitä järjestetään.

    VastaaPoista