torstai 29. marraskuuta 2012

Nelosen James Bond-uusinnat

James Bond -elokuvilla tuntuu olevan kysyntää. Samat elokuvat näytetään suunnilleen kerran vuodessa valtakunnallisilla televisiokanavilla. Tällä hetkellä niitä esittää MTV3:n sijasta sen kilpailija Nelonen. Syynä uuteen ja ties kuinka monenteen kierrokseen on James Bond -elokuvien 50-vuotisjuhlavuosi.

 
Nelonen aloitti 5. marraskuuta Bondit poikkeuksellisesti sarjan tuoreimmasta päästä olevalla leffalla 007 - Kuolema saa odottaa (2002). Paluu agenttimme alkuaikoihin tapahtui heti viikon kuluttua ensimmäisellä Bondilla Salainen agentti 007 ja tohtori No.

Näitä kahta elokuvaa yhdistää ainakin se, että molemmissa niin sanottu Bond-tyttö nousee merestä pikkuruiset bikinit päällään. 1962 sen teki Ursula Andress ja 40 vuotta myöhemmin suklaanruskea Halle Berry, jota meikäläinen pitää ehkä kaikkien aikojen upeimpana Bond-mimminä Tanya Robertsin ohella. Roberts puolestaan keikisteli Roger Mooren tähdittämässä kasaribondissa Kuoleman katse vuonna 1985.

Vaikka James Bondeja näytettäänkin televisiossa lähes liukuhihnalta, jaksaa niitä aina kummasti  seurata vähintään jonkun matkaa. Ei niin väliä, jollei näe alusta asti - juonesta viis kun kumminkin muistaa suunnilleen mitä kussakin elokuvassa tapahtuu. Katselun voi surutta lopettaa kesken tai vaihtaa kanavaa, onhan nuo nähty kymmenen kertaa aikaisemminkin.


1960- ja 70-luvun alun Bondia näytteli Sean Connery. Ukkoa pidetään yleisesti "parhaana Bondina". Itse antaisin tittelin jäykän Conneryn sijasta hänen seuraajalleen Roger Moorelle. 

Herrojen välissäkin oli tosin yksi Bond-näyttelijä, George Lazenby. Hän esiintyi vain yhdessä elokuvassa, Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (1969). Sitten Connery tuli jälleen puikkoihin, ja seuraavaksi olikin Mooren vuoro.

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa -elokuvaa en ole nähnyt kuin ehkä kaksi kertaa. Jostain syystä elokuvaa ei näytetä läheskään yhtä usein kuin muita Bondeja. Päinvastoin, juuri sitä kannattaisikin pyörittää ainaisten kultasormien ja kuurakettien sijaan.

Kultasormen katselin Neloselta viime maanantaina. Pätevä leffa kaiken kaikkiaan, eikä ollenkaan niin hidastempoinen kuin jotkut Conneryn Bondit. Korostan kuitenkin, että pidän kyllä paljon Conneryn ajastakin. Roger Mooren kaudella oli vaan enemmän tempoa ja huumoria, joka vetoaa ainakin minuun.


Sean Connery kolmannessa James Bond-elokuvassa Kultasormi (1964).

Hieman unholaan jääneitä Bondeja ovat myös 80-luvun lopulla tehdyt Timothy Daltonin tähdittämät kaksi elokuvaa 007 Vaaran vyöhykkeellä (-87) sekä 007 ja lupa tappaa. Vakavanoloinen Dalton oli pätevä mies roolissaan, mutta sai tarpeekseen Bondina olemisesta. 1995 valmistunut 007 ja kultainen silmä oli vielä käsikirjoittu häntä varten, mutta uutta Bondia näyttelikin Pierce Brosnan.  Elokuva on yksi sarjan heikoimmista.

Brosnan esitti salaista agenttia neljässä elokuvassa. Hänen jälkeen Bondina on nähty Daniel Craig, jonka uusin taidonnäyte pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. 23. virallinen James Bond -leffa onkin keräänyt pelkästään Suomessa katsomoihin yli puoli miljoonaa uteliasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti