lauantai 3. kesäkuuta 2023

Raaseporin retki osa 3 - Fiskarsin ruukki

Tuulisen sunnuntain viimeinen kohde oli Fiskarsin ruukki. Se sijaitsee Fiskarin kylässä entisen Pohjan kunnan ja nykyisen Raaseporin kaupungin alueella läntisellä Uudellamaalla

Rautaruukki perustettiin 1649. Nykyään kylä on suomalaisen taiteen ja muotoilun keskus. Ruukin alueella asuu noin 500 ihmistä. Se on suosittu taiteilijoiden, muotoilijoiden ja käsityöläisten keskuudessa. 

Fiskarsissa on etenkin kesällä vilkasta, mutta myös talvella on tarjolla näyttelyjä, kokous- ja majoitustiloja sekä työpajoja. 

Olen vieraillut Fiskarsissa muutaman kerran aikaisemminkin. Muutosta entiseen en huomannut kuin sen verran, että palokunnantalo oli remontissa ja kahta Fiskarsinjoen ylittävää kävelysiltaa oli hiljattain korjattu. 




Joessa edestakaisin uiskennellut telkkänaaras pesueineen herätti huomiomme. Lähistöllä eräs perheenisä oli poiminut vedestä avuttoman linnunpoikasen ja piteli sitä valtavassa kourassaan. "Mitä tälle voi tehdä?". Poikanen oli joko loukkaantunut tai eksynyt omiensa joukosta. Minä olisin laskenut sen takaisin veteen ja ollut alun perinkin koskematta. 

Fiskarsin lukuisista ravintoloista huolimatta tarjonta oli toukokuisena sunnuntai-iltapäivänä heikonpuoleista. Niinpä päädyimme torikahvilaan, joka sopi kukkarollekin parhaiten. 

Vuonna 2015 Fiskarsissa käydessäni torikahvilassa ei myyty kaverilleni pelkkää lihapiirakkaa, vaan olisi pitänyt ostaa lihapiirakka kahdella nakilla. Ihmettelimme sitä kovasti silloin. Hinnastossa toki luki, että lihapiirakka kahdella nakilla. 

Episodi tuli mieleeni kahvilan nähtyäni ja otin asian puheeksi seurueemme kanssa. Tunnistin kauppiaankin samaksi kuin kahdeksan vuotta takaperin. Tällä kertaa hän suostui myymään pelkän lihapiirakan ilman minkäänlaista inttämistä. Kuten Petteri sanoi, "myytti on nyt murrettu"! 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti