tiistai 17. huhtikuuta 2018

Prahan reissu osa 1 - Yleistä matkasta

Tsekin pääkaupunki Praha on Euroopan suosituimpia matkakohteita. 1,3 miljoonan asukkaan kaupungissa vieraillessa ei yhtään ihmetytä miksi näin on - nähtävää riittää, hinnat suomalaisittain edullisia ja arkkitehtuuri silmiä hivelevän kaunista.

Olin marraskuussa 2017 neljä yötä Prahassa. Matkasta kirjoittaminen on vaan jäänyt näihin päiviin asti. Blogijuttuja pitäisi naputella reissun jälkeen hieman ripeämmin, sillä asiat tuppaavat helposti vähän unohtumaan.




Tämä oli toinen matkani Prahaan. Ensimmäisen kerran kävin siellä marraskuussa 2010. Marraskuun osuminen jälleen ajankohdaksi on pelkkää sattumaa, ei mitenkään varta vasten suunniteltu juttu. En ole niin syksyfani, että Prahaan pitäisi juuri silloin tunkea. Nyt sattui vaan lomaviikko sopivasti.

Marraskuu ei ole ollenkaan hassumpi kuukausi valita kohteeksi Praha, vaikka Suomessa alkaakin olla ankeat ajat ulkoilla. Prahassakin todennäköisesti satelee, mutta ylitsepääsemättömän kylmä tuskin on. Esimerkiksi 2010 reissulla satoi, mutta mittari näytti +15. Eipä siinä suurta hätää ollut.



Matka ostettiin netistä Ebookersin kautta. Aloitussivun yläreunavalikossa on kohta "lento+hotelli", josta edeten neljän yön reissu maksoi 218 euroa. Siis lennot ja hotelli yhteensä. Lento tehtiin mennen tullen Finnairin koneilla.

Monille tuntuu olevan ylivoimasta ymmärtää, että matkahakupalvelussa on tällainen kohta kuin lento+hotelli. Olen useamman vuoden koittanut toitottaa tuttaville, että klikatkaa nyt hyvät ihmiset sitä, mikäli haluatte päästä edullisesti matkalle. "Kyttäämme halpoja lentoja" tai "me emme halua mitään pakettimatkaa" sun muuta olen saanut kuulla, vaikka silkkaa hyvää hyvyttäni olen yrittänyt toisia auttaa.

Esimerkiksi Berliinin matka keväällä 2015 oli hinnaltaan 290 euroa. Siis lennot ja hotelli, neljä yötä. Erikseen pelkkä hotelli olisi maksanut 400 euroa. Mutta jos erikseen haluaa valita lennot sekä hotellin ja maksaa siitä lystistä satoja euroja lisää, kuten näemmä suurin osa tuttavistani haluaa, niin siitä sitten vaan jatkossakin.




Mukana matkassa Praha-debyytillään oli turkulainen työkaverini ja innokas historian harrastaja Sunttu Sundell. Majapaikkanamme oli Hotel Cloister Inn Prahan vanhassa kaupungissa Stare Mestossa. Siitä oli lyhyt matka joka paikkaan, sijainniltaan suorastaan erinomainen.

Cloister Inn oli useammasta vanhasta rakennuksesta yhdistely ja restauroitu hotelli. Niinpä sisustus oli vähän sekava, rappusia ja käytäviä meinaan riitti. Aamupala oli melko askeettinen, palvelu vastaanotossa puolestaan erinomainen.

Hotellin oma kuljetuspalvelu toimi erittäin hyvin. Kiinteä hinta useimmissa tapauksissa oli 12 euroa. Eli jos halusi vaikka rautatieasemalle tai Prahan linnavuorelle, sen kun ilmoitti toiveensa respaan ja sopi ajan. Ei ainakaan ollut pelkoa, että kuski pääsee puijaamaan hinnassa kuten ulkomailla tapana.




Kulinaristisista nautinnoistaan tunnetun Prahan tarjonta rajoittui omalta osaltani lähinnä olueen. Syötyä tuli mitä satunnaisilta ruokalistoilta löytyi. Hintataso Prahassa on huomattavasti Suomea pienempi.

Vanhan kaupungin kuppiloissa kalja oli kalliimpaa kuin Vltava-joen linnavuoren puolella. Siellä iso tuoppi maksoi sellaiset 1,40 euroissa, kun taas hotellimme lähellä joutui puolen litran ohrapirtelöstä pulittamaan jopa huimat 2,80 euroa. Vertailun vuoksi; viime viikonloppuna Helsingissä nauttimani 0,4 litran olut maksoi 7,70 euroa!



Yksi matkan tavoitteistani oli käydä Kutna Horan kaupungissa Sedlecin luukirkossa, noin 70 kilometrin päässä Prahasta. Se onnistui. Vuoden 2010 reissulla väliin jäänyt kommunismi- ja bunkkerikierros jäi vähän kalvamaan, mutta nyt sekin toteutui.

Monet tuttavistani kertovat käyttävänsä Prahassa metroa, koska se on niin halpaa ja helppoa. Eipä tarvinnut metroa käyttää kertaakaan. Hotellimme sijaitsi niin hyvällä paikalla, että melkein kaikki olennaiset nähtävyydet olivat kävelymatkan päässä.

Valokuvattavaa Prahassa riittää yllin kyllin. Ihmiset ovat selvästi tottuneet turisteihin ja kameroihin, eikä kukaan vahtaa pitkään jos hiukan zoomailee kohti. Varsinkin katutaiteilijat Raatihuoneentorilla olivat hyviä kuvauskohteita.









1 kommentti:

  1. Hyvä reissu.....Sääli vaan et keltit olivat sateisia......

    VastaaPoista