maanantai 20. marraskuuta 2017

Kökarissa osa 5 - Linnoitusten rauniot Kalenissa

Eräs Kökarin matkan mielenkiintoisimmista ja komeimmista paikoista löytyi Kalenista, aivan merivartiostoaseman välittömästä läheisyydestä. Ryhmäämme kiinnosti vanhojen sotilaspatterien jäännökset ylhäällä kallion päällä.

Kalenin alueelta Kökarin länsirannalta avautuu huikeat näkymät länteen ja pohjoiseen. Harmaan peruskallion notkelmissa on rehevää saaristokasvillisuutta. Jopa pronssikaudella eläneiden hylkeenpyytäjien toimista on löydetty merkkejä. Alueella kulkee luontopolku, jonne Kaj Ahlroth sujahtikin välittömästi geokätköjä etsimään.






Venäläiset perustivat vuonna 1915 Kalenin Vålbergille radio- ja valtonta-aseman. Vuotta myöhemmin alkoivat Turun ja Ahvenanmaan saaristoasemaan kuuluneen rannikkopatterin rakennustyöt.

Syksyyn 1917 mennessä se oli jo osittain käyttövalmiina. Patteriin kuului kolme 120 mm:n kaksipiippuista tykkiä betonivallin suojassa. Tykkien takana oli 130 miehelle mitoitettu kasarmi. Patterista Sandvikin satamaan johti kapea rautatie, jota pitkin tavaraa siirrettiin hevosvoimin. Rakennustyöt loppuivat tammikuussa 1918 ja se jäi keskeneräiseksi.

Suomi, Ruotsi ja Saksa sopivat samana vuonna Ahvenanmaan linnakkeiden purkamisesta. Kökarin rannikkopatteri purettiin 1919. Suomen laivasto otti haltuunsa tykistövarustuksen, rakennukset myytiin ja betonirakenteet räjäytettiin.

Talvisodan alussa Kökar miehitettiin toisen kerran. Joulukuun toinen päivä 1939 Kökariin saapui satakunta suomalaissotilasta. Kolme 152 mm:n kanuunaa asennettiin väliaikaisille telineille vanhan patterin paikalle. Venäläiset pommikoneet lensivät säännöllisesti Kökarin yli, ei aseita kuitenkaan käytetty.




Talvisodan päätyttyä maaliskussa 1940 Kökariin päätettiin rakentaa pysyvä linnake. Työt pysähtyivät heinäkuussa, kun Neuvostoliitto vaati Ahvenanmaan demilitarisointia. Aseet ja parakit siirrettiin Turun saaristoon Alskärin saareen, jonne perustettiin väliaikainen linnake. Keskeneräiset rakenteet räjäytettiin lokakuussa 1940.

Jatkosodan alkaessa 1941 Kökar miehitettiin kolmannen kerran 25 vuoden sisällä. Alskäristä tuotiin aseistus takaisin ja seuraavina vuosina paikalle rakennettiin pysyvä linnake. Siihen kuului kolmisenkymmentä rakennusta, tulenjohtotorni, kolme 152 mm:n kanuunaa, bunkkeri ja useita kiinteitä konekiväärin jalustoja.




Rakennushankkeista suurin oli 50 metriä pitkä tunneli, jossa oli lämmitys- ja tuuletushuone, asuintilat 120 miehelle ja tulenjohtokeskus. Sivutunnelissa oli kenttäsairaala ja erillinen leikkaussali ja kahdeksanpaikkainen vuodeosasto.

Aseleposopimuksessa syyskuussa 1944 Suomi ja Neuvostoliitto sopivat jälleen Ahvenanmaan demilitarisoimisesta ja Kökarin linnake purettiin. Rakennukset räjäytettiin keväällä 1945.




 







1 kommentti:

  1. Sivulla 42 juttua Kökarin linnakeen puretusta miinasta:
    http://merivoimat.fi/documents/1951215/3357677/Laivaston+Sanomat+2016/8302214b-4247-4406-88be-a3c6e24b8e1d/Laivaston+Sanomat+2016.pdf

    VastaaPoista