perjantai 19. lokakuuta 2018

Paimion parantolan pihamaalla

Sunnuntaina 23. syyskuuta oli tarkoitus käydä tutustumassa Paimion parantolaan. Huomasin Turun Sanomissa pienen ilmoituksen, jossa kerrottiin entisen sairaalan avointen ovien päivästä.

Rakennus sijaitsee Paimiossa, Varsinais-Suomessa ja on Alvar Aallon vuosina 1929-1933 suunnittelema tuberkuloosiparantola. Rakennusta pidetään Aallon varhaisen funktionaalisen kauden päätyönä.


Sairaala toimi pelkästään tuberkuloosiparantolana 1960-luvulle saakka, jonka jälkeen osana Turun yliopistollista keskussairaalaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin keuhko- ja sisätautisairaalana.

Parantola on yksi Museoviraston määrittelemistä valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä Suomessa.

Tällä hetkellä Paimion parantola on tyhjillään sairaalatoiminnasta ja se asetettiin myyntiin viime kesäkuussa. Toivottavasti kuka tahansa törppö ei sitä osta tai ainakaan keksi sinne mitä tahansa toimintaa, koska noin komea rakennus ansaitsee parempaa käyttöä.



Olin liikkeellä turkulaisen historianharrastajan Harri Nato Leinon kanssa. Innosta puhkuen saavuimme parantolan komealle mäntykangasalueelle, jossa parkkipaikan saaminen tuntui olevan kiven alla. Porukkaa oli näköjään muitakin liikkeellä.

Ennakkotiedoita poiketen avoimet ovet olikin suljetut ovet, ellet kaivellut lompakkoasi ennen sisällepääsyä. Moinen tieto tuli täysin puun takaa. Koska summakin oli mielestämme korkea, jäi Parantolan katselu osaltamme kierrokseen ulkona.

Minulle se ei sikäli ollut suuri menetys, koska olen käynyt rakennuksessa sisällä syksyllä 1991. Tuolloin en tosin ollut yhtä valveutunut arkkitehtuuristen asioiden parissa kuin nykypäivänä, ja olisihan tuossa ollut opaskin kertomassa tarinoitaan.

Syy 27 vuoden takaisiin sairaalareissuihini oli silloinen työkaverini Kustavista, joka loukkaantui hengenvaarallisesti hämärissä olosuhteissa kesäisen tanssi-illan päätteeksi ja oli kuukausitolkulla hoidettavana Paimiossa. Kävin tätä nyttemmin jo edesmennyttä työkaveriani pari kertaa Paimiossa katsomassa.







1 kommentti:

  1. Toivottavasti joku järkevä käyttötarkoitus Alvar Aallon yhdelle heieoimmista aikaansaannoksista löytyy ennen kuin koko rakennus rapistuu.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista