maanantai 6. kesäkuuta 2016

Kaappari

Lauri Puintilan vuonna 2010 ilmestyneeseen Kaappari Lamminparras -kirjaan perustuva Solar Filmsin tuottama ja Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva Kaappari sai ensi-iltansa talvella 2013.


Leffa on näytetty lähiaikoina ainakin kaksi kertaa televisiossa. Onnistuin näkemään sen muutama viikko sitten. Alunperin täysin kehnoksi epäilemäni elokuva olikin positiivinen yllätys.

Kaappari kertoo vuonna 1978 tapahtuneesta Oulun lentokonekaappauksesta. Aseistautunut liikemies Aarno Lamminparras kaappasi Oulusta Helsinkiin matkalla olleen Finnairin lentokoneen.

Lamminpartaan maine on tahriintunut liiketoimien epäonnistumisten myötä ja hän on katkera koko yhteiskunnalle. Pitkä avioliitto on rakoilemassa sekin vaimon kyllästyttyä miehensä vuoristoratamaiseen tunne-elämään ja viime aikojen toivottomaan lamaantumiseen. Aarno on menettänyt kiinnostuksensa kaikkeen. Vaimonsa puoliksi pakottamana hän lähtee kuitenkin työnhakumatkalle Helsinkiin, tarkoituksenaan aloittaa uusi elämä.


Kaappaus ei kuitenkaan suju kuin amerikkalaisissa elokuvissa. Suomen oloissa täysin poikkeuksellinen tapahtuma on elokuvassa väritetty komedialliseen sävyyn, jonka takia sitä aluksi epäilinkin. Humoristinen mainostraileri kun ei lupaillut suurta leffanautintoa.

Oikea kaappari, vankilasta vapaudettuaan Ruotsiin muuttanut ja nimensä vaihtanut Lamminparras ei jonkun lukemani lehtijutun mukaan tykännyt ollenkaan elokuvasta. En ollenkaan ihmettele moista, sillä leffan persuteella miehestä saa täysin pellevaikutelman.

Lamminparrasta näyttelevä Kari Hietalahti tekee loistoroolin. Hikoilevana, tärisevänä tupakkaa polttavana ja juopottelevana hahmona hän tekee roolista sopivasti yliampuvan. Samoilla linjoilla on lentokapteeni Rajapaltiota esittävä Aake Kalliala. Hän polttelee tyynesti piippua koneen ohjaksissa, eikä ole moksiskaan kaapparin uhittelessa ohjaamossa pistooli kädessä.

Kaappari on lavastettu hyvin. Henkilöiden habitus ja koko ajankuva on uskottavan näköistä 70-luvun loppua. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti