keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Lapin reissu osa 4 - Atelje Heljä

Vehmaalla vuonna 1938 syntynyt taiteilija Heljä Liukko-Sundström pitää ateljeetaan Humppilassa. Matkanjohtaja Matti Vikström oli merkinnyt sen viralliseen matkaohjelmaamme, sillä paikka sattui olemaan sopivasti menomatkamme varrella.

Alkuun joissakin matkalaisissa hieman närää aiheuttanut stoppi jäi lopulta tuskin ketään vaivaamaan. Liukko-Sundströmin esitelmä itsestään ja taiteestaan varmasti sulatti jähmeimmätkin uroot.


Professorin arvonimen vuonna 1994 saanut Liukko-Sundström on työskennellyt Arabian suunnittelijana vuodesta 1962, jonka lisäksi hänellä on oma yritys. Erityisesti hänet tunnetaan kotimassa ja ulkomailla keramiikkatöistään, mutta mainetta on kertynyt myös lastenkirjojen tekijänä.

Heljä Liukko-Sundströmin tuotantoon kuuluu uniikkireliefejä, veistoksia- ja laattoja sekä useita julkisia teoksia. Teolliseen tuotantoon kuuluu muun muassa kelloja, rasioita, nukkeja, mukikoristeita ja Tuuli-astiasto.

Liukko-Sundströmille myönnettiin Pro Finlandia -palkinto vuonna 2001 ja hän sai valtion lastenkulttuuripalkinnon vuonna 1982.

Kymmenkunta vuotta Humppilassa ollut ateljee oli mielenkiintoinen paikka. Tuotteiden hintahaarukka vaikutti olevan varsin laaja, joten postimiehen kukkarollekin sopivaa taulua, mukia tai julistetta oli myynnissä.


1 kommentti:

  1. Taide on aina taidetta hevimiehillekin, vaikka vähän hempeämpikin...
    T.MatkaMatti
    ps. ikävä sattuma oli, että taiteilijan mies oli aamulla kuollut leikkauksen jälkikomplikaatioihin, mutta urheasti hän hommansa ryhmällemme hoiti.

    VastaaPoista