keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Sunnuntaiajelulla 4. tammikuuta osa 2 - Viheriäinen ja Kukonpää

Raisiosta Nesteentien varrelta löytyy pieni asumalähiö, Viheriäinen. Se on täysin piilossa Naantalintien liikenteeltä, eikä sinne varmasti tule tule mentyä edes vahingossa. Talojen takana on laaja ulkoilualue, joka rajoituu Nesteen öljyjalostamoon ja päättyy Kukonpään niemeen.
Kävin viime marraskuussa alueella ensimmäisen kerran. Kuulin kaverilta juttua paikasta, joka on kuin "Tsernobyl". Siitä innostuneen olikin seuraava mahdollinen vapaapäivä käytettävä moisen ihmeen löytämiseen. No, paikkahan osoittautui Tsernobyliksi mielestäni vain vanhan urheilukenttänsä puolesta, jossa kasvoi pitkää heinää.

Urheilukentän lähellä on parin hehtaarin kokoinen omenapuutarha. Vain Ahvenanmaalla muistan nähneeni yhtä ison viljelmän. Vanhat puut vaikuttavat kulahtaneilta, mutta kuulemma tuottavat silti hyvin satoa.


Kävelimme rannan tuntumassa polkua pitkin Kukonpään niemenkärkeen Nesteen lähelle. Paikka on mitä ilmeisimmin sama, jossa raisiolaislaulaja Matti Inkinen teki juorulehden kohujutun takia itsemurhan vuonna 2009. Hänet löydettiin myöhemmin kuolleena merestä.

Kukonpäässä oli vieri vieressä kaksi kesämökkiä. Niiden läheltä bongasimme talonrauniot. Rakennuksen funkkistyylinen reunakaari pisti silmään. Mikä mahtaa olla rakennuksen historia ja miksi se on purettu?


Kukonpäästä näkyi Turun laivastoasemalle kuuluva Kuivaluoto. Hieman kauempana häämötti Kallanpään varikkoalue Ruissalossa.

Ne huomattuani intouduin muistelemaan inttijuttuja. Olin nimittäin varusmiespalvelusaikanani laivastossa. Kallanpään kiertovartioon jouduin varmaan kymmenkunta kertaa syksyllä 1990. Siellä mieleenpainuvimmat kokemukset tulivat turkulaisen matruusi Aarniemen ja naantalilaisen matruusi Leinon kanssa vietetyistä vuorokausista. Sittemmin en ole Kallanpäässä käynytkään, koska sinne eivät siviilit pääse.

Kallanpäästä oli öisin komeat näkymät öljyjalostamolle. Joku keksi kutsua sitä Gotham Cityksi. Paikka valoineen muistutti hiukan noihin aikoihin ensi-iltansa saaneen Batman -elokuvan kaupunkia.Alueella risteilee Timalipolku -niminen luontopolku, jota pitkin kävelimme ainakin jonkun matkaa. Polku lähtee Raision venesatamasta ja on 3,8 kilometrin mittainen. Pitää keväämmällä tutkia  tarkemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti