lauantai 23. marraskuuta 2013

Uudenkaupungin Janhuan kasarmi

Janhuan kasarmi on entinen rannikkotykistön koulutusalue Uudessakaupungissa. Se sijaitsee aivan meren rannalla melko lähellä kaupungin keskustaa.


Paikka on ollut jonkin aikaa mielessä jos noille kulmille sattuu eksymään. Näin pääsi käymään lokakuussa, jolloin Vakka-Suomen ytimeen oli muutakin asiaa.

Kimmokkeen Janhua-visiitille antoi eräs Lokalahdelta kotoisin oleva mies, jonka fotoja näin sosilaalisessa mediassa. Hän oli poikennut kasarmilla ja räpsinyt muutaman kuvan.

Eräs fotoista esitteli päärakennusta sisältäpäin. Etsimme seurueemme kanssa kuumeisesti miehen mentävää sisäänpääsyaukkoa, mutta sellaista ei löynyt mistään. Yksi ikkunoista oli säpäleinä ilmeisesti teiniangstin jäljiltä, mutta eipä tullut mieleenkään yrittää siitä sisälle.

Kyselin jälkeenpäin kaverilta mistä hän sinne oikein pääsi. "Ikkunasta". Täytyy kyllä olla aikamoinen hämähäkkimies jos sellaisesta raosta sisälle putkahtaa, varsinkin kun kyseessä on raavas aikuinen äijä!


Netistä löytyy todella kitsaasti infoa Janhuan kasarmista. Ennen rannikkotykistön varuskuntaa Janhuanniemellä toimi saha, jonka tuotteita laivattiin vientiin. Sahatoiminnan jälkeen kivirakennukset olivat miinatehtaana ja laivaveistämönä.

Tietääkseni 90-luvulla ja jonkun matkaa 2000-luvullekin kasarmilla oli orkideakoti. Tarkoittanee, että paikassa on kasvatettiin kukkia.

Löysin Turun Sanomien artikkelin vuodelta 2007, jossa Janhualle kaavailtiin huimaa orkideaparatiisia lasitettuine sisäpihoineen ja muine hienouksineen. Tällainen suunnitelma tuskin koskaan eteni pitemmälle. Ainakaan alueella ei ollut minkäänlaisia jääneitä moisesta.

Lähistölle ja aivan kasarmin viereenkin valmistuu parhaillaan omakotitaloja. Merinäköalan lisäksi asukkaat saavat kovin tuulisen tontin. Kylmä merituuli puhalsi lokakuussakin voimalla.


Oli jokseenkin lohduton näky löytää ennen varmaan kovin uljaskin kasarmialue tällaisessa kurimuksessa. Uudenkaupungin päättäjät voisivat keksiä paikalle jotain käyttöä ennen kuin se rapistuu pahemmin ja joutuu vandaalien kouriin. Vanhainkoti tai joku hoitolaitos tuli mieleen potentiaalisena vaihtoehtona, mutta sellaista uudet pientaloasukaat varmaankin vastustaisivat.

1 kommentti:

  1. 15.7.1967 tuli täällä otettua sotilasuran ensi askeleet. Silloin paikka oli kaikin puolin hyvässä kunnossa. Täällä myös 9.5.1968 sanottiin: Vapaat. Siviiliin. Haikeuttakin oli, olihan ero monesta mukavasta ruotukaverista lopullinen.

    VastaaPoista