torstai 7. huhtikuuta 2016

Pyhän Jaakobin kirkko Paimiossa

Vanhan ykköstien eli entisen Valtatie 1:n ja nykyiseltä viralliselta nimeltään Seututie 110:n varrella Paimion Hevonpäässä sijaitsee Pyhän Jaakobin kirkko. Se sattui olemaan viime lauantaisen Salon reissumme varrella, joten päätimme poiketa kirkkomaalle katsomaan miltä kevät siellä näyttää.


Pyhän Jaakobin kirkko on samannimisen seurakuntayhdistyksen omistama kirkko. Se toinen Paimion alueella olevista kirkoista, Hevonpäähän 1926–1928 harmaakivestä tehdylle jalustalle rakennettu punatiilinen pitkäkirkko. Toinen on Vistan kylässä Pyhän Mikaelin kirkko.

Arkkitehti Lars Sonck laati palaneen kirkon tilalle jo 1912 piirustukset jugendtyylistä puista pitkäkirkkoa varten, mutta suunnitelma hylättiin. Myös sittemmin rakennettu kirkko on hänen suunnittelemansa. Erillisen puisen kellotapulin rakensi Joonas Wrigstadius 1734, sen kellot ovat vuosilta 1744 ja 1875.


Viksbergin kartanon kirkkoa varten lahjoittamalla maa-alueella on kartanon omistajiin kuuluneen Rehbinder -suvun 1824 rakennuttama hautakappeli. Sinne on haudattu majuri, vapaaherra Reinhold Johan Rehbinder puolisoineen sekä heidän poikansa, kartanon 1811–1841 omistanut ministerivaltiosihteeri ja kreivi Robert Henrik Rehbinder puolisoineen. Muodoltaan puolipyöreän kappelin on suunnitellut Carl Ludwig Engel

Olen pari kertaa aikaisemmin tallustellut kirkkomaalla, mutten ole pannut merkille erästä erikoista detaljia, jonka Vikstömin Matti tiesi. Kirkkomaalla varsin hallitsevana näkyvän Rehbinderin hautakappelin ovessa on luodinreikä.



Matti muisti joskus kuulleensa, että oven edessä olisi teloitettu punainen vanki Suomen sisällissodan aikana vuonna 1918. Erään tarinan mukaan luodinreikä ovessa olisi syntynyt jo ennen 1900-lukua hautarosvon kiinnioton yhteydessä. Heppu oli kuulemma murtautunut mausoleumiin ryöstääkseen vainajien arkuista koruja tai muuta arvokasta.

Googlettamalla selviää, että asiaa on ruodittu Paimio-Sauvo-Kaarina -akselilla ilmestyvässä Kunnallislehdessä heinäkuussa 2015. Mutta itse juttuun en pääse käsiksi, joten tätä kirjoittaessani homman nimi on arvoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti