Rethymnon linnoitus eli Forteza on yksi Kreikan suurimpia venetsialaisaikaisia linnoituksia ja kaupungin tärkeimpiä maamerkkejä.
Tiemme vei linnoituskukkulalle heti samana päivä kun tutustuimme Rethymnon keskustaan. Hotellistamme oli ihmisvilinään matkaa useita kilometrejä, eikä taivalta taittanut muuten kuin taksilla. Joku bussilinjakin olisi kuulemma kulkenut, mutta muiden hotellivieraiden kertoman mukaan pysäkillä sai ihmetellä jopa tunninkin kauemmin kuin aikataulu antoi ymmärtää.
Käveleminen tien poskessa oli tehty vaikeaksi. Epätasaisilla jalkakäytävillä sai olla kieli keskellä suuta, ettei vaan kompuroi. Kun yhden tontin tasainen alusta loppui, alkoi uusi ja jalkojen alla saattoi olla vaikka minkälaista perunapeltoa. Vasta pari kilometriä ennen ydinkeskustaa vastaan tuli kunnollinen laatoitettu kävelytie.
Linnoitus oli paljon suurempi kuin miltä se kauempaa näytti. Hyvin säilyneiden muurien yhteispituus on 1307 metriä.
Linnoitus oli käytössä osmanivallan aikana toimien turkkilaisen hallinnon keskuksena. Tuolloin rakennusten määrä alueella kasvoi ja kukkula oli kokonaan asutettu. Suurin osa sisäpuolella olleista rakennuksista on tuhoutunut.
Linnoituksen pääportti on itäsivulla, toinen portti länsisivulla ja kolmas pohjoissivulla. Sisällä linnoitusta on valtava aukea, jonka keskellä on osmaniaikaisen Sulttaani Ibrahimin moskeija.
Bastionijärjestelmä madalsi linnoja ja toisaalta se laajensi niiden kokoa. Aikaisemmin linnoitusten tuli olla korkeita, jotta vihollisen olisi ollut mahdollisimman vaikeaa kavuta tikapuita pitkin muurien sisäpuolelle.
Bastionijärjestelmän puolustus perustui vahvaan tykistöön ja linnoitusten pohjakaavaan, joka mahdollisti linnakkeen eri osien osallistumisen toistensa puolustustaisteluun. Bastioneista pystyttiin ampumaan viereisten bastioneiden edustalle ilman kuolleita kulmia, niin että tykkituli ulottui niihin.
Rethymnon linnoitusta ei voi suositella huonojalkaisille tai kovin huonokuntoisille. Kavuttavaa piisaa, maasto on epätasaista ja melko hankalaa. Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille se on kuitenkin lähes pakollinen käyntikohde.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti