keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Kävelyllä Kakolanmäellä

Kakolanmäki on Turun keskusta-alueella sijaitseva mäki. Se on yksi Turun seitsemästä kukkulasta. Mäellä toimi vuoteen 2007 asti Turun vankilan keskusvankila. Mäen korkeus on 42 metriä merenpinnan yläpuolella.

Vankila muutti mäeltä syksyllä 2007 Turun Saramäkeen, jolloin Kakolanmäki ja sillä sijaitsevat vankilan kiinteistöt vapautuivat kaupungin käyttöön. Vankilakäytöstä vapautuvalle alueelle on suunniteltu rakennettavaksi sekä asuntoja että liiketiloja. Alueen kaavoitus perustuu suurimmaksi osaksi Pekka Helinin Linnavuori-nimiseen suunnitelmaan.

Kakolanmäkeen valmistui vuonna 2008 Kakolan jätevedenpuhdistamo. Se on rakennettu kallion sisälle. Se puhdistaa 300 000 asukkaan jätevedet ja on Suomen kolmanneksi suurin jätevedenpuhdistamo. Jätevedenpuhdistamon rakentaminen, louhiminen ja varustaminen siirtoviemäreineen maksoi 128 miljoonaa euroa.

Kakolanmäki oli 1500-luvulta 1800-luvulle paljaaksi hakattu ja kivikkoinen kukkula. Carl Ludwig Engelin asemakaavassa mäki jätettiin rakentamatta. Vuonna 1858 valmistui vankilarakennus mäen laelle ja 1850-luvun lopussa vankilan ja Kakolanmäen vieressä kulkevan Linnankadun välinen alue istutettiin puistoksi.

Vaikka alue sijaitsee aivan Turun keskustassa, on se jäänyt melkoiseksi mysteeriksi. Lokakuussa 2008 minulla oli mahdollisuus osallistua ns. Kakolankierrokselle, jossa oppaan johdolla pääsi tutustumaan entiseen lääninvankilaan ja Kakolaan, entiseen Turun keskusvankilaan.

Sittemmin olen käynyt mäellä muistaakseni kaksi kertaa. Viimeksi jykevät portit estivät pääsyn Kakolan graniittilinnaa ihailemaan. Toisena pääsiäispäivänä esteitä ei yllätyksekseni enää ollut. Ihmisiä liikkui alueella kuin missä tahansa.

Viime syyskuussa oli mahdollisuus tutustua entiseen vankimielisairaalaan "Annekseen". Kirjoitin aiheesta blogijutun http://kaislatuuli.blogspot.fi/2014/09/kakolan-vankimielisairaalan-avoimet-ovet.html









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti