sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Syyskesällä reissussa osa 2 - Yyteri

Rauman jäätyä taakse, oli syyskesäisen lomamatkan toinen etappi Porin Yyteri

Majoituimme Yyteri Resort & Campingin mökissä, jossa voisi hyvin kuvitella viettävän aikaa nyt talvellakin. Tilaa oli kolmelle äijälle yllin kyllin.

Yyteri on Porin 60. kaupunginosa, joka sijaitsee Meri-Porin alueella Yyterinniemen länsiosassa. Se tunnetaan samannimisestä hiekkarannastaan, joka on Suomen pisimpiä. 

Olen aikaisemmin käynyt Yyterin hiekoilla kaksi kertaa. Ensimmäinen kokemus komeasta rannasta ajoittuu syyskuuhun 2013, jolloin osallistuin Satakunnan museon järjestämälle kiertoajelulle. Aiheesta enemmän blogilinkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2013/09/luontoretki-porissa-7-syyskuuta.html

Yyterin hiekkaranta on peräti viisi kilometriä pitkä ja siinä on laajat dyynialueet. Hienon dyyniluonnon keskellä on syytä liikkua merkityillä poluilla. Hiekkaa on yritetty sitoa eroosiolta istuttamalla sinne rantavehnää ja osa alueesta on aidattukin istutuksia varten.

Koska emme malttaneet istuskella hienossa mökissämme kivenheiton päässä rannasta, ei tarvinnut arpoa mihin suuntaan lähtisimme.  Yyterin hiekoilla oli ennen nudistialue, mutta se suljettiin vuonna 2021. Ei niin, että olisin sellaista millään lailla kaivannut. Satun vaan muistamaan uutisoinnin, joka ehkä osaltaan vaikutti lopetuspäätökseen. 

Useamman herran seurue oli päättänyt yhdistää sekä auringon- että lähikontaktin oton. Kesken kaiken paikalle pamahti perhe, joka kauhistui näkemästään. Setien kesäisen kiihkeä junaleikki dyyneillä oli liian kova pala purtavaksi, joten asiasta ilmoitettiin eteenpäin. Virallinen meriselitys kuitenkin kuului, että alueen nakuilijat menivät uimaan alasti pitkin tavallista rantaa ja se häiritsi muita ihmisiä. 


Loppukesäisenä ehtoona Yyterin hiekoilla ei näkynyt kuin yksi uimari ja muutama satunnainen ulkoilija. Hiljaisella rannalla istuskellessa oli mahtavaa katsella auringonlaskua, siemaista pari drinkkiä raikasta karpalovodkaa ja nauttia viimeisen kesälomaviikon alusta. Yyteri Resort & Campingin alueella ei tähän aikaan kesästä ollut enää vilinää, mutta emme suinkaan olleet ainoitakaan asiakkaita. Ihan naapurissakin majoituttiin ajoneuvoista päätelleen.

Mökki vastasi kooltaan pientä omakotitaloa ja sen varustelutaso oli erittäin hyvä. Omaa rauhaa kaipaaville ei ehkä paras kohde, mutta tuskin tuolla kukaan tulee ikkunoihinkaan koputtelemaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti