maanantai 7. syyskuuta 2015

Viron matka osa 7 - Köpun ja Tahkunan majakat

Hiidenmaalla on kolme isoa ja komeaa majakkaa - Köpu, Tahkuna ja Ristna. Kaikki ovat muodoltaan erilaisia, mutta niiden tehtävä on ollut sama eli auttaa merenkulkijoita.

Ristnan majakka tuli käsiteltyä jo aiemmin matkakertomuksen osassa 5. Köpun majakka on Itämeren ja Baltian maiden vanhin. Sen historia alkoi yli 500 vuotta sitten, kun Hansaliitto tarvitsi mahtavaa maamerkkiä. Hiidenmaan ohi kulki Pohjois-Euroopan tärkein idän ja lännen välinen kauppareitti. Laivoja upposi tuon tuosta, eikä moinen toiminta ollut kauppiaiden mieleen. Köpun majakka rakennettiin varoittamaan Hiidenmaan matalikoista.


Majakka rakennettiin Hiidenmaan korkeimmalle paikalle, 67 metriä merenpinnasta. Korkeus maanpinnasta on 36 metriä. Majakan valo on merenpinnasta 102,6 metrin korkeudella, eikä sen ylempiä majakkavaloja Itämeren rannoilla olekaan.

Ranta on Köpun tapauksessa tosin hieman suhteellinen käsite, sillä majakka ei sijaitse rannalla, vaan metsässä Hiidenmaan korkeimmalla mäellä.

Ensimmäisen kerran kävin Köpussa vuonna 2005. Yritin tuolloin kiivetä majakkaan, mutta haaveeksi jäi. Rappuset olivat valtavan korkeita, eikä käytävässä ollut valoja. Tilanne on kuulemma nykyään jälkimmäisen osalta parantunut, mutta korkeat askelmat eivät vetäneet puoleensa viime elokuun reissullakaan.

Tahkunan majakka sijaitsee aivan Hiidenmaan pohjoiskärjessä. Majakkatorni on Viron korkein, 42 metriä merenpinnasta.

Valurautaisen majakan rakennustyöt aloitettiin 1873. Torni on koottu ns. Gordonin menetelmällä eli järjestelmä perustuu tehtaassa valmistettuihin osiin, joita on helppo kuljettaa. Kuuleman mukaan majakan pystytyskään ei ollut siksi ylivoimainen urakka, mutta sen aikaisilla vehkeillä tuskin helppokaan.


Alueelle tullessa vastamme oli voimakas löyhkä, joka tunkeutui autoon sisälle jo kauan ennen parkkipaikkaa. Haju oli jotakuinkin krapulapaskan, roskapussin ja mädän kananmunan sekoitus. Se tuli rantaan keräytyneestä levämassasta. Varmaan hajuun pian tottuisi mikäli joutuisi sitä kauan nuuhkimaan, mutta herkimmillä saattaisi laatta lentää välittömästi.Tahkunan majakan lähellä on syyskuussa 1994 uponneen matkustajalaiva Estonian muistomerkki. Se on huomattavasti komeampi kuin Tallinnassa oleva kaareva muistomonumentti.
1 kommentti: