torstai 25. heinäkuuta 2024

Louhisaareen tutustumassa

Louhisaari on Askaisissa nykyisen Maskun kunnan alueella sijaitseva kartanolinna. Päärakennusta ja sivurakennuksia ympäröi englantilaistyylinen puisto, joka kokonaisuudessaan muodostaa yhden Suomen parhaiten säilyneistä kartanomiljöistä. Rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1655. 

Louhisaari kuului Fleming-suvulle noin vuodesta 1450 vuoteen 1791 ja Mannerheim-suvulle vuodesta 1795 vuoteen 1903. Se on Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymäkoti. 



Kartanolinna päätyi Suomen valtion omistukseen vuonna 1961 ja samalla Muinaistieteellisen toimikunnan, nykyisen Museoviraston, hallintaan. Päärakennus sekä sivurakennukset restauroitiin ja avattiin museoksi yleisölle vuonna 1967. 

Oma Louhisaari-historiani on huomattavasti lyhyempi. Vuosia katselin Kustavintien varrella Mietoisissa olevaa Louhisaari-kylttiä, mutta vasta parikymmentä vuotta sitten ratti kääntyi kohti Askaista. 

Sittemmin olen käynyt Louhisaaren puistoa ihastelemassa varmasti kymmenisen kertaa, mutta sisällä kartanossa poikkesin ensimmäisen kerran muutama viikko sitten. Ostin nimittäin kesäkuussa museokortin, jonka toinen käyttökohde Louhisaari oli. 



Saapastellessani komeiden rautaporttien läpi kartanon pihalle, oli väkeä vastaanottamassa työpaikaltani tuttu kaveri Olli. Puolet vuodesta hän on opashommissa Louhisaaressa ja talvella huhkii luisulla pakettitulvan parissa. 

Olin mielestäni aikaisin paikalla, mutta uteliaita vierailijoita oli pihalla jo aimo liuta. Sisälläkin kymmenittäin. Joka kerroksessa oli vähintään yksi museotyöntekijä, alhaalla useampiakin. Aika monella tuntui olevan heille asiaa ja kuuntelin juttuja itsekin korvat höröllä.



Tutkiessani Louhisaaren huoneita ja upeita vanhoja huonekaluja, en voinut välttyä ajatukselta, että talo vaikutti paljon isommalta kuin se ulkoapäin näyttää. Kuulemma tämä on yleinen toteamus. 

Lopuksi katselin sivurakennukset läpi ja kiertelin pitkin poikin puistoa. En ole tiennyt mikä hieman temppeliä muistuttava talo puiston päädyssä oikein on. Olli kertoi sen olevan vanha merikylpylä. Meri tosin on aikojen saatossa vetäytynyt kauaksi. 





















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti