maanantai 10. syyskuuta 2018

Pohjois-Kyproksen kiertomatka osa 6 - Antiikin Salamis

Salamis sijaitsi Kyproksen itärannikolla olleen poukaman kohdalla Pediaous-joen suun pohjoispuolella, noin seitsemän kilometriä pohjoiseen nykyisestä Famagustan kaupungista. Salamin kaupunkivaltion hallitseman alueen kooksi on arvioitu yli 500 neliökilometriä.

Salamis oli yksi Kyproksen vanhoista kuningaskunnista. Kreikkalaisessa perinteessä sen perustajana pidettiin Teukrosta, Kreikan Salamiin saaren kuningasta, joka osallistui Troijan sotaan. Salamis perustettiin todennäköisesti 1000-luvulla ennen ajanlaskumme alkua.




Salamin raunioalue on Kyproksen suurin ja käsittää noin 150 hehtaarin kokoisen alueen rannikolla Famagustan pohjoispuolella. Näkyvillä on vain pieni osa esille kaivettua ikivanhaa kaupunkia.

Salamis on ollut ympäröity muurein, joista osa on yhä jäljellä. Kaupungin satama sijaitsi lahdessa ja joensuussa kaupungin eteläosassa.

Salamin löytöihin kuuluvat muun muassa agora (tori antiikin kreikkalaisessa kaupungissa), Zeus Olympiokselle (kreikkalaisen mytologian ylijumala) omistettu temppeli, roomalainen teatteri ja kylpylä.






Hotellimme sijaitsi Salamiksen raunioiden lähellä, joten bussimatka perille oli todella lyhyt. Samoihin aikoihin paikalle porhalsi useampikin pohjoismaisia turisteja sisältänyt linja-auto. Matkakertomuksen ensimmäisessä osassa mainitsemani viinaan menevä suomalaisherrakin toikkaroi haparoivin askelin pitkin ikivanhoja kivetyksiä.

All inclusive-illan jälkeisessä aamukoomassani en oikein ymmärtänyt miten upeassa paikassa olimmekaan. Sewim-opas kyllä selitti kovasti kaikenlaista, mutta keskityin lähinnä valokuvaamiseen ja olin vähän erilläni muusta porukasta. Vasta tätä kirjoittaessani ja infoa netistä etsiessäni tajusin, että tulipa näköjään käytyä aika legendaarisella alueella.







Salamiksen kivimuurien väleissä vilisti isoja liskoja. Ne olivat paljon kookkaampia kuin suomalaiset sisiliskot, joita kumminkin jossain määrin muistuttivat.

Kovin olivat tuiman näköisiä ja arkoja veijareita. Fotoja sai kun malttoi hetken odotella niiden tulevan kivien välistä esille.










2 kommenttia:

  1. Taivaan sinisyydestä päätellen ilmat ainakin suosivat! Ja miksei historiastakin kiinnostunut lisää tuon näköisen oppaan suusta kuultuna.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista