sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Nautelankoskelta Ruissaloon

Viikonloppu 14.-15. lokakuuta oli melkoinen ääripäiden näytelmä sään suhteen. Lauantaina satoi siihen malliin, että suurinpiirtein vaan kahjo halusi ulkoilla. Sunnuntaina puolestaan oli melkein kesäkelit.

Lauantain viimainen vaakasade ei kumminkaan estänyt allekirjoittanutta lähtemästä ulos. Aluksi ohjelmistossa oli kirpputorikierros, josta mukaan tarttui muun muassa The Exploitedin vuonna 1996 julkaistu Beat The Bastards -cd-levy kahden euron hintaan.

Turun Sanomissa oli keskiviikkona 11. lokakuuta artikkeli, jossa kehoitettiin käymään Nautelankoskella Liedon asemalla, mikäli mieli nähdä kunnon kuohuja. Syksyn sateet ovat tehneet saaneet joet liikkumaan vuolaina.

Nautelankosken virtaus on eri vuodenaikoina hyvinkin vaihteleva. Viime heinäkuussa kivien välissä ei lorissut kuin onneton pikku noro, mutta nyt kosken pauhu kuului ylös parkkipaikalle asti.

Kovin kauan näkymiä ei viitsinyt ihailla kelin ollessa niin sanotusti aivan perseestä. Kun vielä liukastuin savisella polulla, loukkasin polveni ja yritin putsailla housunlahjetta taskusta löytyneillä papereilla, oli aika palata autolle.


Sunnuntaina 15. lokakuuta oli vaikea uskoa silmiään, kun taivaalta ei yllättäen tullutkaan mitään alas. Käväisin Turun Ruissalossa, jossa näin kauniina päivänä oli arvatenkin valtavasti ihmisiä.

Saaronniemen parkkipaikka oli aivan piukassa autoja. Tiedä sitten minne kaikki olivat hajaantuneet, koska uimarannan läheisyydessä ei mitään massavaellusta ilmennyt, Kolkanniemestä puhumattakaan.


Taannoin luin Facebookin Ruissalon ystävät -ryhmästä Toivonniemen kesäkodista. Turun Seudun Hengitysyhdistyksen pyörittämä paikka on avoinna muillekin kuin jäsenille ja sieltä voi vuokrata kesähuoneita ja saunaa. Päätin käydä katsomassa.

Yleensä Ruissalon pikkutiet ovat jääneet paitsioon yksityisalue- ja kieltokylttiensä takia, jolloin ei paljon tee mieli lähteä samoilemaan toisten tonteille. Niin tässäkin tapauksessa.

Saunalaiturin nokassa sattui päivää paistattelemaan yhdistyksen puheenjohtaja, jonka kanssa vaihdoin muutaman sanan. Hän toivotti kovasti tervetuleeksi uudelleenkin. Eipä ollenkaan mahdotonta, etteikö vaikka ensi kesänä kuluisi joku viikonloppu Toivonniemessä. Alue vaikutti oikein mukavalta ja viihtyisältä.


1 kommentti: