keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Viron matka osa 2 - Haapsalun Augustibluus

Augustibluus on vuodesta 1993 saakka järjestetty festivaali Viron Haapsalussa. Se on Baltian maiden suurin bluestapahtuma. Pääestradina toimii kaupungin keskustassa sijaitsevat Haapsalun piispanlinnanrauniot.

Haapsalu on 11 500:n asukkaan kaupunki Viron länsirannikolla. Meri ympäröi kaupunkia kolmelta suunnalta. Viime vuosikymmeninä kaupunki on levinnyt historiallisesta keskuksestaan piispanlinnan luota, ja keskustana pidetään nykyisin kauppakeskuksen seutua.

Olen käynyt kaksi kertaa aikaisemmin Haapsalussa. Toukokuussa 2005 pitkän viikonlopun suuntana oli Hiidemaa, Viron toiseksi suurin saari. Haapsalun lähellä sijaitsevasta Rohukülan satamasta pääsee sinne laivalla.

Kaksi vuotta sitten elokuussa matkalla Saarenmaan kautta Hiidenmaalle ja sieltä mantereelle kävimme väkisinkin Haapsalussa, sillä sitä ei voi ohittaa satamasta tullessa. Tuolloin huomasin Augustibluus -tapahtuman, kun kävimme katsomassa linnanraunioita. Roudarit purkivat parhaillaan lavarakennnelmia ja miljöö teki oitis vaikutuksen. Tuosta lähti idea päästä itsekin joskus festaroimaan sinne.

Elokuun ensimmäisellä viikolla toteutetulla reissulla tarkoitus viettää kaksi yötä Haapsalussa, käydä Augustibluusissa ja sen jälkeen mennä neljäksi yöksi Hiidenmaalle.

Koska keväällä kaikki Haapsalun majoitukset olivat jo täynnä tuohon ajankohtaan, sain kämpän seitsemän kilometrin päässä sijaitsevasta Mihkli Guest Housesta.

Ilmeisesti entisen kolhoosin asuntolana toiminut rakennus oli tarkoitukseemme täysin riittävä, vaikka kolmelle äijälle huone hiukan pieni olikin. Mutta tuohon hintaan ei passaa valittaa mistää, ei etenkään kun henkilökunta oli todella ystävällistä sekä aamiainen monipuolinen ja maittava.


Majatalosta oli helppo suhata taksilla kaupunkiin ja takaisin. Olimme Augustibluusissa hyvissä ajoin viiden paikkeilla. Lippu päätapahtumaan eli linnan pihalla olleeseen festivaaliin maksoi 20 euroa. Portilla oli kassitarkastus, jossa omat viinakset joutui jättämään talteen. Sama systeemi kuin Suomessakin, erotuksena kumminkin, etteivät järjestysmiehet olleet sikainnokkaita kopeloimaan kroppaasi kuten vaikka Ruisrockissa.

Minulla, joka tiedän musiikista muuten paljon, olivat illan esiintyjät lähes täysin vieraita. Tuo ei haitannut pätkääkään, sillä aivan sama kuka lavalle asteli, soitteli varsin hyvää musiikkia. Mieleen jäi etenkin ruotsalainen Lisa Lystam Family Band. Lissulla oli hyvä meininki.




Ympäri Haapsalu keskustaa levittäytyneen Augustibluusin muita esiintyjiä olivat muun muassa Tom Doughty (USA), Candye Kane (USA), Tapio Niemelä & Jamsessive (FIN/EST), Yoshinari Nakamatsu (JPN), Andy Fairweather Low & Low Riders (USA) ja Boney Fields & The Bone's Project (USA).

Festareilla oli laaja tarjonta ruokaa ja juomaa. Suomalaisittain hinnat olivat todella edullisia. Iso lonkero maksoi kolme euroa, kun se maksaa Turussa lähimmässä ravintolalaivassakin seitsemän euroa.


Turhia, aidoilla rajattuja anniskelualuepelleilyjä ei ollut ollenkaan, vaan juomien kanssa sai siirtyä vapaasti paikasta toiseen. Kukaan ei kytännyt oletko mahdollisesti liian kännissä. Mihinkään ei tarvinnut jonottaa. Edes bajamajoihin ei ollut minkäänlaista ruuhkaa. Aivan erilaiset järjestelyt kuin turhien säännösten Suomessa.








1 kommentti:

  1. Ekaa kertaa tapahtumassa ! Hyvä meiningi ! Vaikka olenkin hevi-miehiä !

    VastaaPoista