keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Vartsalan alkukesää

Kävin viime lauantaina ajelulla Kustavin Vartsalassa. Vartsalan saareen pääsee lossilla Kivimaalta, joka on Kustavin pääsaari. Matkaa lossirannasta toiseen on noin 800 metriä. Lossi huristaa kuusi minuuttia tuota väliä - tai niin se teki ainakin ennen muinoin, tiedä sitten jos nykyään on tehokkaammat vehkeet.
Säpinää Ströömillä.

Ströömillä, Kustavin halkovalla vesiväyllä, on vilkasta veneliikennettä kesäisin. Ströömi on aikoinaan ollut laivoille tärkeä vesireitti.

Vartsalan lossissa on ohjausta helpottava vaijeri, joten ihan edestä tai takaa lossia ei kannata kiirehtiä veneellä ohi. Eräs edesmennyt kustavilaismies kuulemma ajoi joskus 80-luvulla moottoriveneellään päin lossivaijeria. Hän selvisi vammoitta, tiedä sitten kuinka peräprutkun kävi. Miehelle tosin sattui paljon muutakin, joista ei tässä sen enempää.


Rakkolevää. Harvinaista nykyään, vielä 80-luvulla sitä oli Kustavissakin paljon.


Vartsalan saaren Vuosnaisista kulkee saaristolautta Brändön Åvaan Ahvenanmaalle. Matka ei kestä kuin puolituntia. Vuosnaisissa on myös kaksi ravintolapalveluja ja majoitusta tarjoavaa yritystä.
http://kustavinkalatuvat.fi/ ja http://www.vuosnaistenmeriasema.com/
Maanviljelyä Vartsalassa.


Samalla reissulla kävin myös Vartsalan Koelsuussa. Siellä sijaitsee lukemattomien kesämökkien ohella vuokrattavat Juuvannin Merenrantamökit. Nimensä mukaisesti mökit ovat meren rannalla. Kaunista saaristomaisemaa parhaimmillaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti