keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Kaapelirannan kasveja ja lintuja

Turun kaupungin ulkoilusaariin kuuluvan Vepsän 17 hehtaarin alueelta löytyy kolkkia, joihin tavallinen päiväkävijä ei joko ehdi tutustua tai vahingossakaan päädy. Eräs tällainen paikka on ns. kaapeliranta. Nimi tulee siitä, että vieressä on lähivuosina uusittu valtava Cable-kyltti. 

Varmasti tällekin alueelle on oma nimensä käyttäjiensä mukaan. Olen toisinaan nähnyt siellä telttoja ja verkkokeinuja, eivätkä niiden pystyttäjät välttämättä mistään kaapelirannasta puhu. 

Ranta tuli allekirjoittaneelle tutuksi vuonna 2016, jolloin ylitsepääsemättömältä vaikuttaneen pöheikön läpi menikin vanha polku. Sen päästä paljastui yksi saaren komeimmista paikoista. 

Airistolla kulkevat ruotsinlaivat ohittavat Vepsän juuri tältä puolelta saarta. Se tosin vaatii kalliolla päivystämistä joko aamulla tai illalla.
Lahden vastapäätä on Hippiniemi. Nimi juontaa 70-luvulle ja sitä asuttaneille telttailijoille. Nuorilla miehillä oli tuohon aikaan pitkä tukka, joten joku risti paikan Hippiniemeksi. Tunnen kaksikin siellä kesiään viettänyttä 50-luvulla syntynyttä turkulaismiestä, joista tosin toinen menehtyi viime vuonna 66-vuotiaana. 

Kaapelirannassa oli paljon elämää perjantaina 17. kesäkuuta. Keltamaksaruoho oli puhjennut loistoonsa ahtaissa kallionkoloissa. Viimeksi suippoina näkemäni lilanväriset ruohosipulit olivat auenneet. Meriharakka huuteli kimeästi, valkoposkihanhet tepastelivat jälkikasvuineen kalliolla ja kyhmyjoutsenperheen kolme poikasta uiskentelivat lähistöllä. 2 kommenttia:

  1. Onko sinilevävesistöä, kun iin vihertää ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole sinilevää näkynyt vielä tänä kesänä. Olisin huomannut tai kuullut asiasta.

      Poista