lauantai 19. maaliskuuta 2022

Kainuun reissu osa 2 - Ristijärven Saukkovaara

Kajaanista matkamme jatkui reilun neljänkymmenen kilometrin päähän Ristijärvelle. En muista aiemmin törmänneeni kunnan nimeen kuin postipaketin osoitteessa. Nyt tällainenkin paikka tuli nähtyä. 

Ristijärvi on 1200 asukkaallaan väkiluvultaan Kainuun maakunnan pienin kunta. Lännessä se rajoittuu Puolankaan, pohjoisessa Hyrynsalmeen, idässä Kuhmoon ja Sotkamoon sekä etelässä Paltamoon

Reissumme ensimmäisen yön vietimme Saukkovaarahill Cottagesin komeassa mökissä Saukkovaaran laella parin kilometrin päässä Ristijärven keskustasta. Mökki kuului matkaviikon parhaimmistoon. Saukkovaara on osa Kainuun vaaramaisemaa. Sen korkeus on 320 metriä merenpinnasta ja se kuuluu Kölin vuoriston jääkauden aikaisiin jäänteisiin. Eteläisimmät osat ovat Paltamon puolta, mutta pääosin vaara on Ristijärveä, joka ulottuu kunnan keskustaajaman lähelle. 

Kunnan keskustaajama on rakennettu ohuelle kaistaleelle järvien ja vaaran väliin. Vaaran sivuitse kulkee Valtatie 5 sekä rautatie, Ämmänsaaren rata.

Saukkovaaralle noustaan Viitostieltä ABC:n ja S-Marketin kohdalta Sotkamoon vievää tietä pitkin. Koska kyseiset palvelut olivat noinkin lähellä, kävimme pari kertaa ostoksilla. 

S-Marketissa kiinnitin oitis huomiota tuotteiden hintoihin. Lähikauppani Turussa sattuu olemaan saman ketjun myymälä, jossa asioin lähes päivittäin. Ristijärvellä joka ainua tuote oli selvästi edullisempi kuin Turussa. Tiedä sitten mistä moinen johtuu, koska kuljetuskustannusten luulisi päinvastoin korottavan hintoja mitä pohjoisemmaksi mennään.  

Saukkovaaran näköala- ja grillauspaikka sijaitsivat aivan laskettelurinteen vieressä. Auringon laskiessa maisemat olivat entistäkin huikeammat. Komeissa puitteissa kelpasi kypsentää lihatuotteita ja siemailla ranskalaista vodkaa. 

Illan pimetessä vaaran laella alkoi paikallisten nuorten pilluralli. Autoa tuli ja meni. Polttopuuvaraston ovi kävi tiuhaan. Seurueemme havaittuaan kukaan ei kuitenkaan ängennyt kanssamme samoille tulille. Jossain lähistöllä oli toinenkin grillipaikka. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti