Sunnuntaina 18. huhtikuuta käväisin Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Se tunnetaan kansan suussa paremmin Ruissalon kasvititeellisenä puutarhana.
Aikomuksenani oli kuvata sammakoita, joita tähän aikaan vuodesta alkaa olla lammikoissa. Olen nähnyt muutamassa luontoryhmässä niistä jo kuvia, mutta henkilökohtaisesti bongannut vain yhden pallosilmän viikko sitten.
Sinivuokkoja näin jo edellisviikolla. Nyt niiden seuraksi oli ilmestynyt valkovuokkoja.
Vaikka sammakoita ei näkynyt, alppivesiliskon eli alppimanterin sain kuvattua. Se kurkkaili kasvien seassa yhdessä kasvitieteellisen puutarhan lukuisista lammista.
Alppimanteri on vesilisko, joka on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Haitallista vieraslajia ei saa päästää ympäristöön tai tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä toisesta EU-maasta. Niitä ei saa pitää hallussa, myydä, kuljettaa, kasvattaa tai luovuttaa.
Vieraslajisivuston mukaan alppimanteria tavataan vain parissa lammessa Turun lähellä. Ensimmäisen kerran se löydettiin vuonna 2013.
Alppimanteri elää yleisenä Keski-Euroopassa, joten joku on tuonut niitä näille leveysasteille. Jos manterit ovat asuneet lammessa vuosia, saattaa lajin kanta olla useita kymmeniä tai jopa satoja yksilöitä.
Ainakin tässä lätäkössä oli useita vesiliskoja. Tiedä sitten olivatko kaikki tämän kuvaamani kaverin lajikumppaneita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti