Koska lähtösatamassa, Ruissalon Saaronniemessä, oli pienelle veneelle varsin kova tuuli, päätti kuskimme kiertää Rymättylän puolelta Vepsään. En ollut ennen niitä maisemia nähnytkään, joten reitti sopi hyvin. Ja etenkin siksi, etten keskipenkillä istuneena kastunut lainkaan. Vähän oli töyssyistä, muttei mitenkään ylivoimaista.
Sitten viime käyntini, joka oli pääsiäisenä 11. huhtikuuta, harmittelin kun en ottanut kameraa mukaan. Kännykällä toki sai jotain sohittua, mutta on se onnetonta verrattuna kunnon vehkeeseen. Tarkemmin linkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2020/04/paasiaisreissut-osa-2-vepsa.html
Vepsä näyttäytyi nyt oikein luontokuvaajan paratiisina.
Osalla valkoposkihanhista oli jo poikasia. Pesueita näin vasta muutaman, mutta kuun vaihteen jälkeen tilanne on varmaan jo toinen. Uhkana poikasille ovat isot lokit, jotka nappaavaat pölyhuiskan näköisen poikasen suihinsa heti kun emon silmä välttää.
Vepsään pääsee vesibussi MS Lilyn kyydillä Aurajoesta perjantaista 29. toukokuuta alkaen.
Vaikka vesibussi ei vielä viime viikonloppuna kulkenut, tapasin saaressa päivän mittaan varmaan kolmekymmentä ihmistä. Etenkin pohjoispään vierasvenelaiturilla oli tungosta.
Huomasin talvella kuvia selatessani, että Vepsän grillikotakalliolla pyörii sama kalalokki vuodesta toiseen. Sen molemmissa koivissa on renkaat; toisessa metallinen lenkki ja toisessa muoviputkilo selvine teksteineen. Tiettävästi vanhin kuvani linnusta on kesältä 2012.
Kaveri hääräilee rauhallisena ihmisten liepeillä odottamassa makkaraa tai muuta syötävää. Olen ruvennut ruokkimaan sitä tietoisesti aina kun tunnistan sen. Uskomatonta, että esimerkiksi grillimakkara uppoaa kertaimaisulla noinkin pienen eläimen sisuksiin.