torstai 11. huhtikuuta 2019

Budapestissa osa 7 - Margitinsaari

Viime lokakuussa tehdyn lyhyehkön Budapestin loman loppumetreillä kävimme Margitinsaaressa. Se sijaitsi sopivasti lähellä Grand Jules-laivahotelliamme, joka oli kiinnitettynä aivan Margitin sillan kupeeseen.

Margitinsaari (unkariksi Margit sziget) on suosittu puisto- ja virkistytymisalue Tonava-joessa. Saari on saanut nimensä Bela IV:n tyttären Margaretin mukaan. Bela puolestaan oli Unkarin kuningas vuodesta 1235 vuoteen 1270.


Margitinsaari pysyi pitkään kaupungin kehityksen ulkopuolella, kunnes 1800-luvulla Habsburgeihin kuulunut aristokraatti rakennutti sinne yksityisen metsästyspalatsin. Pian alueelle ilmestyi myös hotelli sekä kylpylä ja saarelle alettiin periä pääsymaksua. Sekä Budasta että Pestistä pääsi sinne siipirataslaivalla.

Margitinsilta rakennettiin 1872-1876. Sillalta ei ollut aluksi yhteyttä Margitinsaareen, joka oli kauempana sillasta kuin nykyään. Tonavan sääntelyn yhteydessä 1800-luvun lopulla Margitinsaarta laajennettiin ja se yhdistettiin sen eteläpuolella olleeseen pieneen saareen. Yhdyssilta Margitin sillalle rakennettiin 1899-1900.

Saaresta julistettiin yleiseksi puistoksi 1908. Saaren kuumia lähteitä ruvettiin hyödyntämään kylpylöissä. Saari on erittäin suosittu virkitysalue, jossa yksityisautoilu on kielletty. Vain bussit saavat suhailla siellä.

Varsinkin kauniina kesäpäivänä Margitinsaaressa voisi kuvitella olevan lokoisaa. Vielä lokakuun loppupuolellakin sakkia oli valtavasti liikkeellä.

Margitin sillan alusta oli jostain syystä erittäin suosittu paikka. Laivahotellistammekin näkyi sinne hyvin ja ihmettelimme aikamme mitä porukka oikein siellä puuhailee. Selfietä ja ryhmäkuvia ihmiset tuntuivat etupäässä ottavan. Olihan tuo kieltämättä aika erikoinen miljöö, enkä muista aikaisemmin itsekään näin massiivisen sillan alla olleeni.

1 kommentti:

  1. Miten olisi muuten joskus kantosiipialusmatka Budapest-Wien ja junalla takaisin? Olen sellaisen kerran tehnyt.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista