sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Budapestissa osa 3 - Linnavuorella

Ensimmäisellä Budapestin matkallani elokuussa 2011 Budan linnavuoreen tutustuminen jäi kovin pintapuoliseksi. Nyt otettiin vahinko takaisin.

Koska Turussakin tulee pian käyttöön ikioma rinnehissi eli funikulaari, ajattelin testata unkarilaista versiota tästä vehkeestä. Siinäpä vasta kätevä keino päästä ylös mäelle.

Kyyti oli tasaisen pehmeää. Muistelin hissin kolisevan hullun lailla, mutta merkittävää ääntä ei ollutkaan. Vaunuakaan ei ahdettu aivan täyteen kuten seitsemän vuotta sitten.






Vuoren laella on linnoituksia ja valtava palatsi. Rinteille levittäytyy Budan alue ja Tonava-joen toisella puolella on sitten se Pest, jotka yhdessä muodostavat Budapestin. Maisemat ovat huikeat kautta linjan.





Linnavuorella riehuivat 1200-luvulla mongolit, jotka pistivätkin kunnolla ranttaliksi. 1500-luvulla Buda oli Euroopan renesanssioppineisuuden keskus. Turkkilaiset kumminkin miehittivät linnan ja pitivät sitä otteessaan yli sata vuotta. Tuolta ajalta ovat peräisin kaupungin kylpylät, jotka ovat edelleen suosittuja. Kristityt valtasivat vuoren takaisin 1686, jolloin alue tuhoutui lähes kokonaan.

Vuonna 1715 Kaarle III määräsi rauniot purettavaksi ja tilalle rakennettiin pieni barokkipalatsi. Sitä laajennettiin 1700-lvun puolivälissä Wienin loistokkaiden palatsien tasoiseksi.

Toisen maailmansodan loppuvaiheessa Budan linnavuori oli saksalaisten viimeinen turvapaikka. Neuvostoliittolaiset pommittivat sen maantasalle. Kommunistihallinnon aikana uusbarokkipalatsia pidettiin taantumuksellisen hallinnon jäänteenä ja se tuhottiin. Keskiaikainen linnoitus sen sijaan kunnostettiin. Alue on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1987.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti