perjantai 5. lokakuuta 2018

Majakkaseuran syyskiertue - Bengtskärin tarina

Syyskuun 13. päivä Suomen Majakkaseuran syyskiertue saapui Kaarinaan. En ole aiemmin seuran tilaisuuksissa käynytkään, enkä myöskään Kaarina-talossa, jossa tapahtuma järjestettiin. Uudenkarhea rakennus vaikutti ensinäkemältä oikein komealta.

En tiedä missä kaikkialla tapahtumaa mainostettiin, mutta itse huomasin siitä maininnan Facebookissa. Saliin kerääntyi valtava määrä lähinnä ikäihmisiä, jotka tuskin saman väylän kautta infonsa saivat.


Suomen Majakkaseuran elokuun lopulla käynnistynyt syyskiertue piti sisällään Bengtskärin tarina-elokuvan ja pari lyhyempää saman genren leffaa. Nimenomainen Bengtskär-filmi sai minut paikan päälle, jonne lähti intoa puhkuen myös kaverini Harri Nato Leino.

Bengtskär sattuu olemaan lempimajakkani, vaikka Kustavista kotosin olevana minun pitäisi kai suosia Isokarin majakkaa. Jokin Bengtskärissä vaan kiehtoo ylitse muiden. Tähän mennessä olen käynyt siellä kuusi kertaa. Ensivisiitti oli vuonna elokuussa 2002 ja toistaiseksi viimeisen heinäkuussa 2015.
Bengtskärin tarina oli parempi kuin odotin. Se on hyvin kuvattu, leikattu ja jäsennelty. Arkistopätkät sopivat uusien kuvien kanssa hyvin yhteen.

Suomen Majakkaseuran tuottama leffa kertoo Bengtskärin tarinan majakan valmistumisvuodesta 1906 tähän päivään. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on vuosien varrella riittänyt. Bengtskärin taistelu jatkosodan aikana vuonna 1941 on varmasti majakan historian dramaattisin tapahtuma.

Majakkaseura myi Kaarina-talon aulassa seuran tuotteita kuten kirjoja, paitoja ja kalentereita. Ostin viidellätoista eurolla ensi vuoden kalenterin, joka on pullollaan komeita fotoja Suomen majakoista. Kyllä nyt kelpaa tuijotella seinää tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen.

Blogijutun kuvat on otettu kesäkuussa 2013, elokuussa 2014 ja heinäkuussa 2015.


1 kommentti:

  1. Ajatella, että joskus tuo vesi on ollut kirkasta ... siis levätöntäkin

    VastaaPoista