tiistai 28. elokuuta 2018

Haapsalun maisemissa

Elokuun alussa tehty lomamatka Haapsaluun, Länsi-Viroon Läänemaan maakuntaan, oli muutakin kuin pelkkää Augusti Bluus-festivaalia.

Olen muutaman kerran aikaisemminkin käynyt tuossa 11 500 ihmisen pikkukaupungissa, mutta en ennen näin perusteellisesti. Musiikin ohella oli tarkoitus nähdä muutakin kulttuuria. Vieläpä aika hyvin tuloksin.

Noin sadan kilometrin päässä Tallinnasta sijaitseva Haapsalu on suosittu kylpyläkaupunki vähän Pärnun tapaan. Erona vaan se, ettei siellä ole lähellekään niin paljon turisteja. Komeaa hiekkarantaa ja leppoisaa lomatunnelmaa riittäisi kyllä suuremmillekin joukoille.

Haapsalun rautatieasema on kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä piispanlinnan raunioiden ohella. Vuonna 1907 valmistunut komea rakennus tehtiin Venäjän tsaareja ja muita arvovieraita varten, jotka saapuivat kaupungin kylpylöihin.

Asemalla on nykyään Viron viestiliikenne- ja rautatiemuseo, eikä sinne enää pääse junalla. Vanhat vaunut ja veturit ovat nähtävillä ilmaiseksi.Hotelimme Thalasso Fra Mare sijaitsi melko lähellä rautatieasemaa ja aivan Paralepan uimarannan vieressä. Autolla sinne saavuttiin mentymetsän keskeltä pikkutietä pitkin. Kävellen pääsi kätevästi suoraan rautatieasemalle ja nykyiseen keskustaan, joka on muodostunut ison kauppakeskuksen liepeille.

Fra Maren palveluissa ei ollut valittamista, pikemminkin päinvastoin. Huonekin sattui sijaitsemaan melko lähellä vastaanottoa ja ravintolaa. Jääkaappia tai tuuletinta ei tosin ollut, mikä tietysti helteellä oli miinuspuoli.

Iso tuoppi olutta maksoi 3,50 euroa ja vodkacola 5 euroa. Niitä tulikin jonkun verran imuroitua sekä terassilla, että hotellin etupihalla mäntyjen katveessa. Sinne sai kulkea lasi kourassa ilman kenenkään mussutusta, jota olisi Suomessa saanut kuulla välittömästi.

Kylpylähotellin aamiainen oli oikein kattava. Päivällispöytä maksoi peräti 15 euroa, mutta oli mielestäni sen arvoista. Vastaanottoaulan vieressä oli pikkukauppa, josta sai vaikka pullon viinaa jos siltä sattui tuntumaan.

Parapelan ranta tuntui olevan todella suosittu auringonpalvojien ja uimarien keskuudessa, vaikka se ei ehkä alla olevista kuvista erityisesti näykään. Ne kun on otettu aikaisin sunnuntaiaamuna.

Rannan erikoisin näky oli kuivettunut rantakäärme, jolta joku uimari oli varmaan ottanut nirrin pois.


Rautatieaseman pihalla sattui olemaan turustijuna-auto, jonne ängimme itsemme. Kuski oli erittäin puhelias virolaismies, joka kertoi tavallisesti työskentelevänsä Suomessa lentokenttäbussin kuljettajana ja asuvansa Somerolla. Yllättävän pitkä ja vain kolme euroa maksanut kyyti kattoi Haapsalun keskustan aika hyvin.Takalahden rantaa myötäilevä Rantapromenaadi lienee kaupungin hienointa aluetta. Puinen Kuursaal eli seurahuone on ollut sen keskipisteenä 1800-luvun lopusta.

Kuursaalin lähellä keskellä merta on merkillinen jääkarhupatsas. Sopiihan se sinne paremmin kuin vaikkapa villisika, joka tosin kuuluu Viron luontoon.

Rantapromenaadi on niin hieno ainakin kesäkeleillä, ettei lainkaan ihme jos Haapsalua on kutsuttu Viron Venetsiaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti