tiistai 7. kesäkuuta 2016

Vaisakon luonnonsuojelualue

Varsinais-Suomessa Halikossa sijaitseva Vaisakon luonnonsuojelualue on ollut jo tovin mielessä käyntikohteena. Hiljattain se sitten toteutuikin. Kuntaliitosten myötä nykyään Saloon kuuluvan Halikon Halikonlahden länsirannalla oleva lehtometsäalue on aikamoinen kokemus ensikertalaiselle.

Jostain syystä Vaisakko on nimenä sellainen, ettei se taipunut suuhuni sitten millään. Kaikki hiukankin sinne suuntaan olevat sanat kuten vesikko ja veitikka tulivat tilalle. Nyt se on jo onneksi jäänyt mieleen.

Vaisakon parkkipaikalle löysi vaivatta, sillä netistä löytyvät ajo-ohjeet olivat hyvin selkeät. Ilmeisesti paikoitusalue oli hiljattain rustattu uuteen uskoon, samoin opastuskyltit ja luontopolun alkupätkä.

Hämäävästi Vaisakon ilmoitettiin olevan kilometrin päässä, josta syystä luulimme luontopolun olevan sen mittainen. Lopulta selvisi, että reitin pituus olikin 4,3 kilometriä.
Maasto oli matkalla hyvin vaihteleva. Ensin mentiin pitkin pellonreunaa, sitten talousmetsässä ja pian pitkospuilla saniaisten kesällä. Komeita vanhoja kuusia mahtavine juurineen tuli vastaan siellä täällä.

Lopulta polku haarautui ja vaihtoehtona oli kiertää loppupätkä kahta eri kautta. Vastassa oli todella upeita ikivanhoja tammia, joiden lomasta hyttyset tekivät täsmäiskuja. Pitäisi olla aina itikkamyrkkyä mukana laukussa siltä varalta. Koivet olivat seuraavana päivänä niin täynnä pistoja, etten muista moneen vuoteen vastaavaa kokeneeni.

Vaisakon tammilehto oli kuin jostain elokuvasta. Mieleen tuli niin Taru Sormusten herrasta kuin Robin Hoodin seikkailut Sherwoodin metsässä. Harvemmin näin komeaa paikkaa näkeekään.
61 hehtaarin luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1985. Vaisakon Natura 2000-alue kattaa tästä suurimman osan. Alueen pohjoisosat kuuluvat Viurilanlahden Natura 2000-alueeseen, joka on luokiteltu kansainvälisesti merkittäväksi lintukohteeksi. 

Tammien keskellä polun loppupäässä oli lahonnut torpparintupa. Rannalle ei päässyt suoraan polulta, mutta ylhäällä kalliolta löytyi paikka, josta pystyi merenalahden yli tiirailemaan vaikka Salon keskustan vanhaa viljasiiloa. Alue on myös osin Vuohensaaren uimarannan vastapäätä.
3 kommenttia:

 1. Älä huido, käytä Ohvia!
  T.Matti "Viki" Vikström

  VastaaPoista
 2. Tämä pistetään 'joskus käytävä' listalle 😊 kivan näköinen paikka ja ihana juttu.

  VastaaPoista
 3. Heh! Mekin luulimme, että polkuhan on äkkiä kävelty, mutta tosiaan tuo 4.3km oli totuus ja oneksi ajoitimme retken kevääseen = ei hyttysiä! :)
  Kivoja kuvia oli taas ottanut!
  -anne-

  VastaaPoista