torstai 9. kesäkuuta 2016

Heavy Metal - Aseita ja haarniskoja Hämeen linnassa

Heavy Metal - Aseita ja haarniskoja Hämeen linnassa on näyttely, jota rummutettiin keväällä siihen malliin, että tuskin kukaan uutisia seuraava pystyi siltä välttymään.

Huhtikuun 22. päivä avattu näyttely esittelee ainutlaatuisen kokoelman keskieurooppalaisia haarniskoja ja aseita 1500-1700-lukujen Itävallasta. Näytillä on esimerkiksi harvinainen kokonaan säilynyt hevosen kokohaarniska ja hakkapeliittojenkin käyttämiä puolihaarniskoja. Vehkeissä on myös taistelukolhuja, joten suoraan sepän hyllyltä napattuja ne eivät ole.

Noin kuukausi näyttelyn avajaisten jälkeen Hämeen linna oli puhjennut kesäloistoonsa. Linnan alueella palloili jonkun verran turisteja, muttei mitenkään ruuhkaksi asti. S-Etukorttia vilauttamalla pääsi kolmellatoista eurolla sekä linnan muihin tiloihin että haarniskanäyttelyyn.
Tähtäimessä oli kello 13 alkanut opastuskierros, jossa hento yliopistotyttö kertoi ulkoaopetellusti haarniskoista ja vitriinissä olleista aseista. Pahaksi onnekseen kierroksella oli mukana vähintään professoritason mies, jolta yhdessä välissä lipsahti jotain asiantuntevaa. Opas hämmentyi aluksi  huomatessaan miehen tietävän enemmän asioista kuin internet. Kaveri pystyi kumminkin joten kuten pitämään suunsa supussa, vaikka selvästi oikein himotsi kommentoida joka väliin.
30-50 kiloa painavat haarniskat ylleen vetävä henkilö tuntisi varmasti olonsa hetkellisesti hyvinkin sankarilliseksi, mutta tositilanteessa voin vain kuvitella kuinka kömpelöä ja uuvuttavaa tuollaiset vetimet päällä olisi heilutella miekkaa.

Näyttelyn komein asetelma oli kahdentoista jalkaväen puolihaarniskan ryhmä puolustusmuodostelmassa. Performanssiin kuului kauittimista pauhannut mahtipontinen hevimusiikki, jonka esittäjäksi paljastui myöhemmin hämeenlinnalainen, kansainvälistäkin suosiota saavuttanut Turisas.

Näyttelyä vartioi peräti kolme järjestysmiestä sekä ovella ollut lippuja tarkastanut neitokainen. Valokuvaus näytti olevan merkein kielletty, mutta minulle ei kukaan siitä huomauttanut. Nappasin silloin tällöin nappasin pari fotoa, ilman salamaa tosin.

2 kommenttia:

  1. Hyvä hyvä Jarmo Kimono ! Perin onnistuneita salakuvia.

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu ja kivoja kuvia :) itse kun kävin avajaisviikonloppuna, silloin vielä sai kuvata.Liekkö sitten pelkäävät kävijävähyyttä jos kuvia levitetään liikaa netissä. Näyttely on kuitenkin kokemisen arvoinen :)

    VastaaPoista