maanantai 28. maaliskuuta 2016

Zombit rajan takana

  
War Of The Dead - Stone's War on suomalaisen Marko Mäkilaakson käsikirjoittama ja ohjaama toimintaelokuva, joka sijoittuu maaliskuuhun 1941. Tapahtumapaikkana on Neuvostoliitossa Suomen rajan lähellä oleva salainen bunkkerilaboratorio, jonne suomalais-amerikkalainen erikoisjoukko tekee hyökkäyksen. Tavoitteena on tuhota natsien aikaansaannokset.

Homma osoittautuu kinkkisemmäksi kuin valiojoukko luuleekaan, sillä kohteessa olevat viholliset eivät meinaa kuolla kirveelläkään. He nimittäin ovat zombieita, natsilaboratorion tuottamia eläviä kuolleita, joiksi osa sankareistammekin muuttuu leffan kuluessa.

Muistan aikoinaan lukeeni elokuvan tekemisestä varmaankin Seura -lehdestä. Hanke oli pitkä kuin nälkävuosi - elokuva kuvattiin Liettuassa kesällä 2007, mutta rahoitusvaikeuksien takia se sai ensi-iltansa vasta 2011.

Olin jopa hieman innoissani kun löysin War Of The Deadin kahdella eurolla turkulaiselta kirpputorilta. Tuli kumminkin juhlittua turhan aikaisin. 

Jatkosota alkoi Suomen ja Neuvostoliiton välillä 25. kesäkuuta 1941. Koska elokuvan tapahtumat ovat edeltävältä keväältä, ei sitä ilmeisesti pidä sotkea siihen. Paljon muuta sitten sotketaankin, sillä kauttaaltaan pimeässä tai hämärässä tapahtuva leffa on todella kehno varmasti kovasta yrityksestä huolimatta.

Näyttelijöissä ei sinänsä ole vikaa, vaikka Samuli Vauramon tai Mikko Leppilammen lärvit eivät muuten miellyttäisikään. Kumma, ettei mukana ole suomalaisen elokuvan jokapaikanhöyliä Peter Franzenia tai Jasper Pääkköstä. Maailman vahvimman miehen tittelin kaksi kertaa voittanut Jouko Ahola jää hahmoista ehkä parhaiten mieleen, mutta miehen zombivaihetta olisi voinut käyttää paljon enemmänkin.

War Of The Dead on kuulemma ohjaajan kunnianosoitus 80-luvun toimintaelokuville. Tästä oli varmasti saanut paljon paremmin, jos homma olisi suosiolla lyöty läskiksi ja yritetty saada mukaan huumoria. Nyt sitä ei ole edes tahattomasti, eikä sen enempää kauhuelementtejäkään zombeista huolimatta.


En millään olisi halunnut uskoa, että War Of The Dead on näin huono elokuva. Dvd lähtee varmasti kiertoon lähiaikoina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti