perjantai 16. tammikuuta 2015

Tammikuinen Korvensuunkoski

Laajoki eli Ylisjoki on joki Mynämäen ja Pöytyän kuntien alueella. Laajoki saa vetensä pääosin Yläneen Elijärvestä ja Vaskijärvestä sekä muista alueen pienistä järvistä ja laajoilta suoalueilta.

Näiltä alueilta joen uoma kulkee Mynämäen Karjalankylän ja pienien kylien halki laaksonpohjia pitkin Mietoisiin, jossa Laajoki laskee lintuvetenä tunnetun Mietoistenlahden Natura-alueen pohjoispäässä sijaitsevaan Saarenaukkoon. Tällä matkalla joen uomassa on yhteensä seitsemän suurempaa koskea: Lujalankoski, Hurulankoski, Korvensuunkoski, Karjakoski, Kivikylänkoski, Juvankoski ja Karjakylänkoski.

Korvensuunkoskella on pituutta noin puolisen kilometriä ja putouskorkeutta noin seitsemän metriä. Koski on erittäin kivikkoinen.

Kosken yhteydessä sijaitsee Korvensuun voimalaitos, joka lopetti toimintansa vuonna 1993. Voimalaitos on suojeltu rakennussuojelulain nojalla.

Kymmenisen kilometriä Mynämäen keskustasta Vehmaan suuntaan sijaitseva Korvensuunkoski on helposti saavutettavissa. Aivan viereen pääsee autolla hyväkuntoista tietä pitkin.

Pikkutien vilkas liikenne pääsee joka kerta yllättämään. Ei kannata tuudittautua siihen, "ettei täällä korvessa kumminkaan ole muuta liikennettä". Kun maajussi traktoreineen hurauttaa mutkan takaa vastaan kapealla tiellä, on leikki kaukana.

Korvensuunkoskella tulee käytyä ehkä kerran vuodessa. Ensimmäinen visiitti sinne oli kesällä 2004. Kertaakaan en ole nähnyt alueella yhtään kalastajaa, vaikka yleensä vastaavilla paikoilla heitä tapaakin.

Valokuvattavaa Korvensuunkoskella riittää. Vuodenajasta ja virtauksesta riippuen alue on aina vähän erinäköinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti