Linna koki loistonsa 1400-luvulla. Helsingin perustamisen jälkeen Raaseporin merkitys väheni ja linna hylättiin vuonna 1553. Uusi yritys asuttaa linnaa tapahtui kolmen vuoden kuluttua. Olutkellarin romahdettua linna hylättiin uudestaan, ja hylätty linna alkoi raunioitua.
Olut oli tuolloin merkittävä elintarvike. Linnan asukkaiden päiväannos oli 4,5 litraa. Työläiset saivat laihempaa, linnanvouti tuhdimpaa olutta.
Alun perin linna rakennettiin saarelle, mutta maankohoamisen johdosta linnanrauniot ovat nykyään sisämaassa. Maanpinnan nousu oli myös toinen merkittävä syy linnan hylkäämiseen. Linna sijaitsi strategisella paikalla, mistä syystä sen historiaan liittyykin useita taisteluita.
1800-luvun lopulta alkaen linnaa on restauroitu useaan otteeseen. Viimeisin restaurointi saatiin valmiiksi vuonna 1998. On kuitenkin epäselvää, minkä näköinen linna on aikoinaan ollut.
Koska syyskuu on vielä melkein kesää, pitää viikonloput hyödyntää jotenkin muuten kuin esimerkiksi sohvalla maaten ja digiboksilta televisiotallenteita katsellen. Niinpä lähdimme Kake Ahlrothin ja Mikko Vanteen kanssa Turusta kohti Länsi-Uusimaan kohteita lauantaiaamuna 20. syyskuuta.
Raaseporin linnassa oli vierailijoita Turun naapurista Piikkiöstä. Muuten turisteja ei pahemmin näkynyt. Linnan tuntumassa sijaitsevassa kesäkahvila Linnanvoudin tuvassa tosin oli porukkaa.
Polkuhintaan myyty Magnum-jäätelöpuikko oli positiivinen yllätys, sillä olin valmistatunut pulittamaan siitä huomattavasti suuremman summan kuin mitä vaadittiin. Lieköhän kuppila tänä vuonna auki enää syyskuun jälkeen.
Olen kaksi kertaa aikaisemminkin käynyt Raaseporin linnassa, eikä se ole sinä aikana miksikään muuttunut. Uutuutena tosin näytti olevan lipunmyyntikoppi tuloväylän varrella, mutta sekin on ilmeisesti vain kesällä sesonkiaikana auki. Nyt viiden euron hintainen tiketti piti lunastaa Linnanvoudin tuvasta.
Kovasti oli hinnat kallistuneet sitten syyskuun 2009, jolloin paikalla viimeksi kävin. Tuolloin pääsymaksu oli muistaakseni vaivaisen yhden euron verran.
Raaseporin linna on suhteellisen helppokulkuinen, joten sinne voi mennä vähän huonokuntoisempikin. Jotkut askelmat tosin ovat korkeita ja linnanpihan maapohja epätasaista kalliota, mutta pahempia yllätyksiä ei ole luvassa. Rakennus ei ole järin iso, joten sen kiertää läpi aika nopeasti.
Linnanraunoilla kierrellessäni en voinut olla kiinnittämättä huomiota linnunpaskaan, joka oli kaikkialla. Parin pulun näin lentelevän korkeimman salin katonrajassa. Niitä tosin täytyy olla suorastaan ongelmaksi asti, koska jätöksiä oli lähes säkkikaupalla pitkin kaiteita ja kivetyksiä.
Wikipedia kertoo Anna Abreun musiikkivideon Stereo kuvatun Raaseporin linnassa. On ole sitä tainnut nähdä. Koska Annan musiikki tai hänen ulkonäkönsä ei puhuttele minua millään tavalla, en myöskään koe jääneeni mistään paitsi. Linnan takia pätkän voisi toki Youtubesta etsiäkin. Tutumpi Teräsbetonin Orjatar -video on kuvattu linnassa ja sen ympäristössä. Komeaa työtä ja hyvä biisi.
Wikipedia unohtaa mainita, että helsinkiläinen Babylon Whores on myös tehnyt musiikkivideon Raaseporin linnassa. Cold Heaven -albumilta löytyvän In Arcadia Ego -kappaleen video on siellä kuvattu keväällä 1998.
Oliko tuoo käärme vainaa vai kuminen? Mikähän laji ollisi kyseessä?
VastaaPoistaT.Matti "Viki" Vikström
Lajista en ole varma, mutta kuollut oli. Se on varma.
VastaaPoista