tiistai 17. kesäkuuta 2014

Vaarniemenkallion näkötornissa

Turun naapurissa Kaarinassa sijaitseva Vaarniemi kätkee sisälleen komean tammilehdon ja 10,7 hehtaarin kokoisen luonnonsuojelualueen. Vanhoja puita on sekä pystyssä että kaatuneina pitkin metsää ja aivan tien vieressäkin.

Vaarniemi löytyy Kaarinan luoteiskolkasta Pitkäsalmen rannalta. Vastapäätä vesiväylää on Turun Hirvensalon Papinsaari, jossa miljoonia maksaneet ökytalot pilaavat maisemaa minkä ehtivät.

Turun kaupunki omistaa Vaarniemen, vaikka naapurin puolella ollaankin. Alueella sijaitsee myös Vaarniemen keskiaikainen kartano. Se on toiminut aikoinaan rälssitilana ja sotilasvirkatalona. Rakennus on viime vuosina kunnostettu.

Vaikka Vaarniemi on Kaarinan suurin tammilehto, jäi se tällä erää vaille tarkempaa syyniä. Suuntana kun oli Vaarniemenkallion laella oleva näkötorni. Sinne päästäkseen on kavuttava ylös pitkin kuusimetsää kulkevaa erittäin jyrkkää ja päättymättömältä tuntuvaa mäkeä. Joskus aikaisemmin olen pitänyt muutamankin hengähdystauon, mutta nyt kiirehdin pikavauhtia kohti tornia. Syynä olivat hyttyset, joita sain kimppuuni satoja.

Vaarniemenkallion näkötornista avautuu komeat maisemat ympäri Turun, Kaarinan ja lähiympäristön. Jos osaa hahmottaa kaukana näkyviä rakennuksia, on efekti suorastaan huikea. Ihmettelin aikani erästä pitkällä siintävää isoa pömpeliä, jonka sijaintia en osannut paikallistaa. Tarkemmalla zoomailulla se osoittautui Turun Varissuon tornitaloksi.

Huomattavasti lähempänä tornia sijaitsevat Turun Hirvensalon karmeat luksuslinnat. Maisemaan täysin soveltumattomat laatikot eivät todellakaan ole arkkitehdin tai rakennustarkastajien mestarintaidonnäytteitä.2 kommenttia: