Lauantaina 12. huhtikuuta tein Kustavissa pienen autoilukierroksen. Se oli samalla äitini uuden käytetyn auton koeajo omalta osaltani. Edellinen kun pistettiin lunastuskuntoon Turussa Aurajoen rannassa kolmisen viikkoa aikaisemmin.
Menopeli oli tuolloisena viikonloppuyönä ilmeisesti yritetty varastaa. Kuulemma rattiakseli oli vääntynyt ja ratin sisällä oleva turvatyyny vioittunut. Vakutuusyhtiö päätti jättää korjaamatta viitisentoista vuotta vanhan kaaran ja antoi määrätyn summan rahaa siitä hyvästä.
Koska flunssa painoi taas vaihteeksi päälle ja ulkona oli armoton tuuli, en viitsinyt könytä Kustavin rantoja erityisen kauaa. Mielenkiintoisempaakin valokuvattavaa olisi ehkä löytynyt, mutten siinä kunnossa jaksanut liikkua normaaliin tahtiin.
Kivimaan laiturilla oli suorastaan ruuhkaa. Kalastajia, auringonottajia, grillaajia ja vaikka mitä. Hyvä kun sekaan mahtui. Kauempana Ströömillä (vesiväylä, joka halkoo Kustavia) näkyi merentutkimusalus Aranda. En muista sitä aikaisemmin Kustavin vesillä nähneenikään.
Merentutkimusaluksesta muistui mieleen 80-luvulla kukoistanut kirjolohenkasvatus. Se oli näillä vesillä silloin suurimmillaan. Vartsalan lossin läheisyydessäkin puolisen tusinaa isoa kasvatusallasta. Olin kolme suvea kalahommissa, jossa pääasiallinen tehtävä oli ruokkia altaissa olevia kirjolohia. Niille heitettiin lapiolla rehua veneestä käsin.
Nyttemmin kalankasvatus on hiipunut melkein kokonaan. 80-luvun lopulla pelkästään Kustavissa oli kymmeniä alan yrityksiä ja bisnes katsottiin kunnalle suuremmaksi kuin kesämökkiläisten tuomiset.
Kalankasvatuksen vastustus oli tuolloin mökkiläisten keskuudessa kovaa. He kertoivat rantojensa likaantuvan. Ströömillä virtaus on niin suuri, että mökkirantoihin tuskin ehti kerääntyä väitettyjä saasteita. Yrittäjissäkin oli eroja ja yksi saattoi helposti pilata toistenkin maineen. Toki rantakallioille paskovia lokkeja varmaan piisasi altaiden naapurissa.
Tuulivoimalat ovat nykypäivän kalankasvatusaltaita. Kova mussutus kuuluu esimerkiksi Kustavin naapurikunnasta Taivassalosta, jonne tuulitorneja kaavaillaan rakennettaviksi. Kuulemma lapojen humina häiritsee ja aiheuttaa sairauksia. Vastaavia laitoksia näkee vaikkapa Tanskan ja Saksan rannikoilla valtavat määrät. Mielestäni ne jopa sopivat maisemaan ainakin siellä.
Merikotkat kuulemma törmäävät tuulivoimaloihin ja menehtyvät. Näin varmasti onkin. Nämä komeat linnut ovat lisääntyneet viime vuosina valtavasti. Ströömilläkin niitä näkee ainakin erään lossikuskin mukaan suurina laumoina ihan päivittäin. Kumpa joskus itsekin näkisin ja saisin valokuvattua niitä, sillä ainuttakaan kunnollista otosta en merikotkista minulla ei toistaiseksi ole.
Kustaviin mennään pääsiäiseksi! Mikäs on uuden vanhan ajopelin merkki?
VastaaPoistaT.Matti "Viki" Vikström