sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Karunan kirkolla

Josef Stenbäckin suunnittelema Karunan kirkko rakennettiin harmaasta graniitista vuosina 1908-1910. Tyyli edustaa kansallisromantiikkaa.

Paikalle saavutaan pikkutietä pitkin, joka on parhaat päivänsä nähnyt aikoja sitten. Asfaltti on repeillyt ja on muutenkin muhkurainen. Heikkokuntoinen tie vaan lisää ihmetystä kun kirkon lopulta näkee. Kyseessä kun on melkein klaffivirhe tai optinen harha.

Harvinaisen komea rakennus tuli tutuksi viitisen vuotta sitten, jolloin olin muutaman kaverin kanssa sunnuntaiajelulla Sauvon ja Karunan suunnalla. Joku taisi ehdottaa, että käydäänpä katsomassa kirkkoa. Parkkipaikalle päästyämme en ollut uskoa näkemääni; miten hemmetissä täällä korvessa voi olla tuollainen kirkko?

Asiaan löytyy selitys. Kun graniittinen kirkko oli valmistunut, siirrettiin sen vieressä sijainnnut vanha puukirkko Helsinkiin Seurasaaren ulkomuseoon. Ilmeisesti tästä hyvästä moinen pytinki on Karunaan rakennettu. Luulisi, että hiukan vaatimattomampikin olisi riittänyt.

En ole koskaan käynyt kirkossa sisällä. Se on aina ollut kiinni siellä poiketessani. Kirkossa on istuimapaikkoja 480 ja se sijaitsee aivan meren rannalla.

Ennen vanhaan kirkonmenoihin on tultu veneellä. Laituria en silti tuulisesta rannasta löytänyt. Kuutisen joutsenta uiskenteli lähistöllä. Ilmeisesti viime juhannuksen peruja olevan ison nuotion jäännökset löytyivät rantakalliolta.









Karunan hautausmaan laidassa, lähellä metsänreunaa on erikoinen hautakivi. 55-vuotiaaksi elänyt naishenkilö on saanut todella hienon muistomerkin. Vastaavia ei juurikaan Suomessa näe.

Kirkon lähellä sijaitsee Karunan kartano. Viime vuosina restauroinnin kohteena ollut rakennus on komea. Jos Suomessa kuvattaisiin kauhuelokuvia, olisi kartano siihen potentiaalinen kummitustalo.  

Parkkipaikalla bongasin ruusupuskan siimeksestä kevään ensimmäiset sinivuokot.




Karuna kuuluu Sauvon kuntaan. Taajamien välimatka on noin kymmenen kilmometriä. Karuna erotettiin Sauvosta omaksi kunnakseen 1930. Se liitettiin 1969 pääosin takaisin Sauvoon ja Santasaaren (Sandö) kylä Kemiöön. Alueella asuu nykyään noin 700 ihmistä.

Karunassa järjestetään heinäkuussa pienimuotoinen musiikkifestivaali Karuna Unplugged, jonka vakioesiintyjiä ovat yleensä esimerkiksi Edu Kettunen, Bablo ja Kari Peitsamo. Vielä kertaakaan en ole paikalle joutanut, koska samaan aikaan on Karjurock Lokalahdella. Näin tulee käymään ensi kesänäkin, sillä tuskin Karuna Unpluggedissa on Helloweenin kaltaista esiintyjää kuten Karjurockissa. Toisena ajankohtana homma olisi ollut päivänselvä jo muutama vuosi takaperin.

7 kommenttia:

  1. Komia on kirkko!
    Saitko jostain tarkempaa tietoa komeasta hautapatsaasta?
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista
  2. Eipä ole lisäinfoa ainakaan vielä ilmaantunut.

    VastaaPoista
  3. Kirkko on todella komea. Olen ollut siellä sukulaismiehen hautajaisissa. Pikkuserkkujeni äidin suku on omistanut Karunan kartanon.Jos ja kun kesällä taas tapaan karunalaisia,niin kyselen patsaasta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista. Jep, olisi mielenkiintoista tietää hautamuistomerkistä lisää.

    VastaaPoista
  5. Sellainen tiedonmuru tuli vielä juttua lukiessa mieleen omalta reissultani, että kirkon kohdalla on rantakalliossa kaksi muistolaattaa alueella käydyistä Suomen sodan 1808 - 1809 meritaisteluista. Kannattaa nekin bongata jos kirkon mailla liikkuu - eipä ne tosin kovin ihmeellisiä ole ulkoasultaan eivätkä tietosisällöltään mutta kuitenkin.

    Muistelisin laattojen olleen tässä kalliossa: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=2000&text=muistomerkit&srs=EPSG%3A3067&y=6689677&mode=rasta&x=253604&lang=fi

    VastaaPoista
  6. Kirkolla käydessäni huomasin ilmoitustaululla myös pienen opasteen noiden Suomen sodan aikaisten paasien summittaisesta sijainnista. Paikalla olleelta srk:n työntekijältä kuulin, että myös vanhan kirkon paikalla olisi jokin muistopaasi. Sitä en kuitenkaan onnistunut pikaisella vilkaisulla löytämään poislähtiessäni. Toisella kerralla sitten. Työntekijä tarjoutui päästämään minut sisälle kirkkoon ja se olikin pieni elämys päästä sinne pienen sivuoven kautta ja kuvailla kirkkoa kaikessa rauhassa. Kesällä paikalla on kuulemma työntekijä ja kirkkoon pääsee sillon paremmin sisälle, samoin tilaisuuksien aikaan.

    VastaaPoista
  7. Patsas on kitsiä, italialainen tusinatuote, joita voi tilata Tuusulasta. Onneksi ei ole tullut enempiä vastaan.

    VastaaPoista