torstai 3. lokakuuta 2013

Jason Becker: yhä elossa

YLE Teemalta tuli viime sunnuntaina kiinnostava dokumentti entisestä kalifornialaiskitaristista Jason Beckeristä.


Jason Becker: yhä elossa -niminen ohjelma sai monet tuttavapiiristäni television ääreen. Harva heistä on Beckerin musiikkia kuunnellut, mutta 80-luvulla hevimusiikin parissa aloittaneet muistanevat ainakin kaverin nimen.

Itselläni ei ole koskaan ollut Beckerin levyjä. Ellen aivan väärin muista, jossain vaiheessa 80-luvun loppua omistin tosin c-kasetin, johon oli nauhoitettu Beckerin ja Marty Friedmanin muodostaman kitaraduon Cacophonyn lp.

Turun Hansakorttelin Mega Epes -myymälän alelaareissa oli yhteen aikaan valtavat määrät Beckerin soololevy Perpetual Burnia. Taisi Cacophonytkin päätyä sinne, mutta enpä tullut ostaneeksi.


Becker ehti myös soittaa David Lee Rothin bändissä 1990 levyllä A Little Ain't Enough, mutta kiertueelle lähtöä kitaristin terveys ei sallinut.

Dokumentissa kerrotaan Beckerin musiikkiuran syntyvaiheista. Tuota ennen on ehditty kelata lapsuusvuodet vanhojen kaita- ja videofilmien avustuksella. Haastateltavina ovat kitaristin vanhemmat ja isoveli. Myöhemmin kuviin tulevat muusikkiystävät kuten Marty Friedman.

Ohjelma etenee siten, että Beckerin taitoja muistellaan ihaillen. Kaverista puhutaan pelkästään imperfektissä. Katsoja saa vaikutelman, että hän on kuollut aikoja sitten. Vasta dokumentin loppupuolella näytetään Becker nykytilassaan - liikuteltavassa vuoteessa makaava mies, jonka silmät liikkuvat kuin hedelmäpeli ja kasvolihakset kääntyvät jonkinlaiseen virneeseen, mutta muuten hän on täysin halvaantunut.

Beckerin tila johtuu ALS-taudista, johon hän sairastui 90-luvun taitteessa. Elinaikaa luvattiin viisi vuotta. Yli 20 vuotta on kulunut ja mies on vieläkin elossa.


Heinäkuussa 1969 syntynyt Jason Becker kommunikoi nykyään isänsä keksimällä erikoisella menetelmällä. Hän luo katseensa tauluun, jossa on kirjaimia ja muodostaa sanoja sitä kautta. Isä tulkitsee nämä lauseiksi. Menetelmä kuulostaa vaivalloiselta, mutta homma tuntuu sujuvan. Onpa Becker antanut suomalaiselle Rytmi -lehdellekin haastattelun tällä menetelmällä.

Jason Becker tekee yhä musiikkiakin, vaikka asian luulisi olevan silkka mahdottomuus. Hän siis säveltää silmiensä kautta avustajan ja tietokoneen avulla. Kaikki on näköjään mahdollista.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti