maanantai 12. elokuuta 2013

Rymättylän Karhuvuoren näkötorni

Nykyään Naantaliin kuuluvan Rymättylän Aaslanluodon korkein kohta on Karhuvuori, joka kohoaa 63 metriin merenpinnan yläpuolelle.


Karhuvuorelle rakennettiin 1938 ilmavalvontatorni, jota käytettiin niin talvi- kuin jatkosodassakin. Alkuperäinen torni paloi, mutta sen tilalle tehtiin vuonna 2004 uusi rakennelma, joka toimii nyt näkötornina.

Vaikka torni on noinkin uusi, ei sitä päältäpäin uskoisi. Sade, tuulentuiverrus ja paljas sijainti kallion laella näemmä tekevät nopeasti uudesta vanhannäköisen.

Karhuvuorelle löytää melko helposti. Rymättylän keskustasta ajetaan ensin Röölaan, josta käännytään vasemmalle kohti Aaslaa. Komean Kirveenrauman sillan jälkeen saa körötellä Airismaan saaressa jonkun matkaa, kunnes vastaan tulee Hämmärönsalmen lossi. Kymmenisen kilometriä eteenpäin ja Karhuvuoren viitta seisoo tien oikeassa reunassa.


Aaslantie on osa Pientä Rengastietä. Aaslan päässä on Hangan satama, josta lähtee yhtyeysalus Velkuaan.

Lundbergin Tonyn kanssa päätimme lähteä ottamaan selvää millainen paikka Karhuvuori oikein onkaan.

Torstaina 8. elokuuta oli paahtava helle ja sateen uhka koko ajan päällä. Taivas ei kuitenkaan revennyt, mutta ilmankosteus oli kuulemma lähellä sataa. Niinpä hiki pukkasi oitis pintaan jo ennen Karhuvuoren rappusia, jotka tuntuivat päättymättömiltä. Vuorelle nousu vaatii nimittäin kuntoa.

Toivottoman pitkältä vaikuttaneen kapuamisen jälkeen upeat maisemat palkitsivat retkeilijät. Maisemametsuria olisi tarvittu, mutta puiden lomasta näkyi sentään merta ja saaria kiitettävän paljon. Airiston merialue levittäytyy eteen tornista katsoessa.5 kommenttia:

 1. Onko Kirvessalmi sama kuin Kirveenrauma? Hienoja kuvia. Olin kerran ongella Hangan laiturilla ja samalla käytiin näkötornillakin.
  T.Matti "Viki" Vikström

  VastaaPoista
 2. Oikeassa olet, Kirveenrauman silta siis on kyseessä. Korjattu tekstiin.

  VastaaPoista
 3. yhteysalus ei lähde Hanganrannasta Velkualle vaan se lähtee Nauvoon. terv.veikko

  VastaaPoista
 4. yhteysalus ei lähde Velkualle vaan Nauvoon (pieni oikaisu)terv. veikko

  VastaaPoista