sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Hajalan vanha rautatietunneli

Lauantaiajelu suuntautui tällä kertaa Paimioon ja Saloon päin. Komea aurinkoinen kevättalvipäivä oli kuin luotu ulkoiluun.

Kuntauudistusten myötä osaksi Saloa liitetyn Halikon kunnan Hajalan kylä kätkee sisäänsä erikoisen kohteen. Siellä on 1927 valmistunut, mutta aikoja sitten käytöstä poistettu rautatietunneli. Paikka on lähellä nykyistä junarataa, Hajalasta Halikkoon menevän tien vieressä. Sen verran hyvin se kuitenkin on piilossa, ettei satunnaisella liikkuja löydä sitä löytää ilman vinkkejä.

Lunta oli valtavat määrät luolaan johtavalla väylällä, jossa jossa kiskot ovat aikanaan kulkeneet. Nyt siinä rehotti lehtipuita sen verran paljon, että piti pahimpia oksia piti huiskia tieltä pois. Joku utelias oli lähiaikoina käynyt tunnelissa, mutta varsinaista polkua lumessa ei ollut.


Kesti hetken ennen kuin silmä tottui luolan hämärään. Kun jotain alkoi hahmottumaan, oli näky vähän kuin tieteis- tai kauhuelokuvasta. Eräs elokuva-alalla operoiva tuttuni kommentoikin kuviani, että "paikka näyttää ihan lavastetulta".

Mahtavat, seinistä roikkuvat jääpuikot ja jähmettyneet vesipatsaat eivät ole ihan arkinen näky. Itselleni tuli mieleen Alien - kahdeksas matkustaja -elokuva, joka tapahtuu avaruudessa. Herkkähermoisempi tuskin uskaltaisi lainkaan astella tunnelin uumeniin.


Tunnelin pohjalla oli valtavasti roskaa. Osin hajonnutta vaneria, mutta toisaalla sen päällä pystyi hyvin kävelemäänkin. Rautaromua, johtoja ym. roinaa riitti. Luolassa on kai harrastettu jonkunlaista seuratoimintaa, sillä tunnelin loppupäässä oli tasainen lattia ja kuin eräänlainen myyntitiski. Siinä luki "Halikon pienviljelijät". Tokkopa siellä sentään on perunoita ja porkkanoita kaupattu, mutta tansseja on hyvinkin saatettu järjestää kesäisin.

6 kommenttia:

 1. Erikoisuus...!
  T.Matti "Viki" Vikström

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia kommenteista. Oli tosiaan mielenkiintoinen kohde ainakin nyt talvella.

  VastaaPoista
 3. Terveisiä Hajalasta. Tunnelissa on järjestetty tunnelitansseja. En muista milloin viimeksi, mutta näin tarina kertoo.

  VastaaPoista