Ruisrock esiintyjät 2011
PERJANTAI 8.7.2011The Prodigy (UK), The National (USA), Paramore (USA), Hurts (UK), Primus (USA), Carpark North (DEN), Nekromantix (DEN/USA)
Anssi 8000 & Maria Stereo, Circle, CMX, Jarkko Martikainen, Kotiteollisuus, Lama, Pariisin Kevät, Pelle Miljoona Oy
Ylläoleva kuva juomahinnastosta kertoo paljon Ruisrockin järjestäjien ahneudesta. Kuinka paljon hintoja voidaan vielä nostaa, että raja tulee vastaan? Kun ulkona on noin 30 asteen helle, on juotavaa pakko ostaa jo terveydentilankin kannalta, eikä pelkästään juopumistarkoitukseen. "Seitinohuet, ranskalaistyyliset päiväkännit" tulevat nekin näillä hinnoilla kalliiksi.
Ensimmäisen kerran olin Ruisrockissa vuonna 1987. Tapahtuma on niistä ajoista muuttunut melkein täysin. Eipä oikeastaan ole enää mitään samaa, aluekin melkein eri, vaikka Ruissalon kansanpuistossa yhä ollaankin. Festivaalialue on nykyään painottunut läheiselle pellolle, eikä puistoon ja hiekkarannalle.
Järjestäjien tietojen mukaan perjantaina Ruississa rokkasi 24 000 ihmistä. Määrä ei kumminkaan tuntunut niin suurelta, mutta tuskin lukuja kovasti kaunistellaankaan. Pääesiintyjä Prodigyn aikana tanner oli tömissyt siihen malliin, että promoottori Juhani Merimaa totesi tänään tv-uutisissa sen olleen "vain extravibraa". Merimaahan teetti tieteellisen tutkimuksen Rammsteinin Ruisrockin keikan (-05) jälkeen. Hän halusi tietää, voiko maa revetä ja nielaista 20 000 ihmistä syövereihinsä. Pelto todellakin "eli" Rammsteinin aikana, sen ilmiön koin minäkin ja varsin oudolta se todellakin tuntui. Prodigyn keikkaa en jäänyt seuraamaan, vaan lähdin heti Pelle Miljoona Oy:n esiintymisen jälkeen pois. Tämä siksi, että kaukaa viisaana halusin välttää ruuhkat.
Pelle Miljoona Oy oli jälleen todella kova. Helmikuinen keikka Turun Caribiassa oli sekin kokemisen arvoinen, mutta festivaali-ihmisenä haluan mielummin tilaa liikkua ja seurata yhtyettä vähän väljemmissä olosuhteissa. Pellen poppoo soitti melkein kaikki Moottoritie on kuuma -levyn (-80) kappaleet sekä muutamia muita eri kokoonpanojensa aikaansaannoksia, kuten Viesti teille kovikset ja Mulla menee lujaa.
Pelleä ennen samalla Coverse -lavalla esiintyi toinen suomipunkin legenda, Lama. Yhtye oli todella vetreä. Vanhat, lyhyet ja ytimekkäät rallit kuten Iso-Pasi, Turpa kiinni ja nussi sekä Olen homo toimivat tehokkaasti ja yleisö eli villisti mukana. Lama soitti yli tunnin, jossa kuitenkin oli vartti liikaa. Tiivistettynä se olisi ollut vielä parempi. Encoreen säästetyt hitit Totuus löytyy kaurapuurosta (oikeasti Laman biisi, josta tehtiin coveri television puuromainokseen eikä toisinpäin) ja Väliaikainen (puolestaan Laman tekemä coveri) saivat seurakseen Unicef -yhtyeen hitin Käkimassaa. Sen lauloi basisti Rane Raitsikka, joka on kotiutunut takaisin Suomeen yli kahdenkymmenen vuoden Kalifornian reissultaan.
Ruisrockin esiintyjäluettelo on tänä vuonna säälittävää luettavaa. Jos festivaalin paras esiintyjä on mielestäni Pelle Miljoona Oy, voiko juhlan taso olla kovin korkea? Sunnuntaina koko festarin pääesiintyjäksi nostettu "maailmanmusiikin supertähti" Manu Chao kiikutetaan lavalle. En ollut koskaan kuullutkaan koko hemmosta ennen kuin nimensä keväällä ilmestyi esiintyjälistaan. Kyllä rokkifestarilla pitäisi olla tarjolla kunnon rokkia, eikä mitään pillipiipari- ja bongorumpu-ukkeleita. Samaa mieltä ovat kaikki tuttuni, joiden kanssa olen asiasta keskustellut - Ruisrockin 2011 bändikattaus on katastrofaalisen kehno.
Joku saattaa kysyä, että miksi sitten tungen itseni Ruisrockiin jos esiintyjät ovat huonoja? No, ensinnäkin siksi, että siellä tapaa paljon tuttuja, joita ei välttämättä näe edes kerran vuodessa. Paikkana Ruissalon kansapuisto on upea. Kalja-alueilla on kiva istua ja seurustella tuttujen kanssa. Koska sain tänäkin vuonna järjestettyä itselleni vip-kortin, helpottuu myös logistinen siirtyminen alueelle jonkin verran. Mikäs siellä on ollessa, vahingossa saattaa joku aiemmin tuntematon bändikin soittaa hyvää musiikkia.
Primus on yhdysvaltalainen alternative rock -yhtye, joka perustettiin Kaliforniassa 1980-luvulla. Yhtyeen keulahahmo on laulaja/basisti Les Claypool. Yhtyeen muita jäseniä ovat kitaristi Larry LaLonde sekä rumpali Tim Alexander. (Wikipedia)
Primus on monelle tuttavalleni tärkeä bändi, mutta itse en pidä siitä periaatteessa lainkaan. Ruisrockin keikkakin sen taas hyvin osoitti. Yksi äijä nyplää bassoaan hiki otsalla ja luulee olevansa nerokaskin. Tylsääkin tylsemmät biisit kolisevat tyhjyyttään. No, tulipahan tämäkin nähtyä. Vai olenko nähnyt Primuksen ennenkin? Onko se ollut Provinssirockissa? En muista. Ajanhukkaa.
Päivän ensimmäinen esiintyjä, minulle aiemmin täysin tuntematon tanskalaisyhtye Carpark North ei kuulostanut lainkaan hassummalta. Köyhän miehen Oasista se oli, mutta varsin viihdyttävä. Nekromantix olisi kiinnostanut, mutta oli järjestäjien järjenköyhyyttä panna se ja Lama esiintymään samaan aikaan. Uskomaton moka.
Lauantain jätinkin välin ja satsaan sunnuntaihin. Silloin lavalla on ainakin Michael Monroe, joka on takuuvarma.
Joo perseestä oli Ruisrockissa monia asia, esimerkiksi hintapolitiikassa ollaan menty aika äärimmilleen, mutta ilmoittamasi järjestäjien ahneuden tuomitsemiseksi ei ole tässä ihanassa markkinataloudessa paljon muuta tehtävissä kun äänestää kukkarolle ja jättää ostamatta. Toista se oli tosiaan omassakin ekassa Ruisrockissa mainitsemanasi vuonna 1987 kun olutmonopoli oli demareilla ja tappiot maksoi kaupunki ja tapahtumassa oli muistaakseni 10 000 ihmistä. Itse kyllä join omaa viinaa (muistaakseni iso pullo Karpalet -juomasekoitusta) jossain ojan pientareella.
VastaaPoistaTänä vuonna onnistuneesti "protestoinkin" hintoja. En ostanut, sillä jostain syystä en ollut tällä kertaa alkoholinjanoinenkaan. Vettähän sieltä KImmo saa hengissäpysymiseksi omaan pulloon ihan ilmaiseksi, toisin kuin vaikka monilta festivaaleilta Yhdysvalloissa joissa vesi on kokemuksieni mukaan kalliimpaa kuin mielijuomani limonaadit ja mainiot amerikkalaiset vedenmakuiset oluet.
Vanhat vihaiset miehet on parhaita, ja ahdasmielisempää porukkaa kuin "rokkarit" saa hakea. Se muistui mieleen Manu Chao -jurnutuksestasi:
"maailmanmusiikin supertähti" Manu Chao kiikutetaan lavalle. En ollut koskaan kuullutkaan koko hemmosta ennen kuin nimensä keväällä ilmestyi esiintyjälistaan. Kyllä rokkifestarilla pitäisi olla tarjolla kunnon rokkia, eikä mitään pillipiipari- ja bongorumpu-ukkeleita
Lyhyesti kommentit: Manu Chaota ei tarvitse useinkaan "kiikuttaa" lavalle, hän on varsin vetreä nuori mies. En ole fani mutta se ettei Manu Chao sovi rockfestivaaleille on sinällään huvittava väite. Jos nyt tuota rockia pitää varjella niin jos ajatellaan alkumuotoista ortodoksista rockia niin on aika varmaa että Mano Chaon La Ventura on sitä niin musiikillisesti kuin kulttuurisesti lähempänä kuin Primus. Se että et ole kuullut Manu Chaosta ennen kertoo tietenkin vain siitä ettet ole kuullut siitä ennen. Ehkä myös siitä että musiikkimaailma on pirstaloitunut, laajasti inhoamaani hevi- ja metallimusiikissakin on ties mitä alalajeja enkä näitä "supertähtiä" ole edes kuullutkaan.
Nytkin minä luulin että esiityjälistassa perjantaina ollut Primus on joku kaasukeitin mutta sitten kuuntelin sitä täältä intrenjetistä ja huomasin että se on myös vastenmielinen ja paska bändi mutta kyllä se minun mielestäni rockfestivaalille sopii, on vain niin että jos festivaalilla soittaa yksinomaan tuon kaltaisia bändejä - sellaisiakin tapahtumia varmaan on- minä en siihen tapahtumaan mene.
Mutta se kyllä vituttaa että Lama ja yksi maailman viileimmistä kavareista eli Raitsikka beisin varressa tuli missattua. Lamaa ja Manu cahota muuten yhdisti se ettei niillä ollut bongorumpuja eikä pillipiipareita vaan perin tylsä kitara-basso-rummut-kokoonpano.
Kiitos pitkästä kommentistasi. Olin täysin väärässä Manu Chaon suhteen. Se oli oikein hyvä keikka. Viime viikolla Youtubesta kuuntelemani yksi kappale antoi aika väärän kuvan.
VastaaPoista