sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Luolavuoren jatulintarha

"Jatulintarha on suomalaiseen kansanperinteeseen pohjaava nimitys eri puolilla Eurooppaa esiintyvälle kivistä kootulle labyrinttikuviolle eli kiertokäytävälle. Muista labyrinttikuvioista poiketen jatulintarhassa ei yleensä ole umpikujia. Jatulintarhan kehien välissä kulkevaa mutkittelevaa polkua pitkin voi kävellä kuvion reunalta keskustaan." (Wikipedia)



Turun Luolavuoreen, Peltolan vanhan kaatopaikkamäen laelle rakennettiin syyskuussa jatulintarha. Suomessa niitä on lähinnä saaristossa kuten Ahvenanmaalla. Jatulintarhojen merkitystä tai ikää ei tarkkaan tiedetä. Spiraalimaiset kivimuodostelmat lienevät liittyneet uskontoon joskus esihistoriallisella ajalla.



En ole aiemmin käynyt Peltolan vanhalla kaatopaikalla. Pari kaveria tapasivat vielä muutama vuosi sitten ottaa siellä olutta ja katsella maisemia. Näkymät levittäytyvät pitkälle ympäri Turun.



Jatulintarhan lisäksi mäellä on kivimuuri, joka symboloi aurinkoa. Tiedä sitten miten tai mistä vinkkelistä, mutta Viron Hiidenmaalta tulleet rakennusmiehet varmaan tiesivät mitä tekivät.


Luolavuoren jatulintarha ei tehnyt järisyttävää vaikutusta ainakaan minuun. Varmaan se osaltaan lisää liikennettä kaatopaikkamäellä. Polkupyöräratoja näytti olevan siellä täällä ja muutama koirankusettaja tepasteli vastaan. Ehkä lisäkseni joku muukin kulttuurinnälkäinen käy katsomassa jatulintarhaa.

3 kommenttia:

  1. Moikka. Mäkihän on maastopyöräilijöitten virallinen harjoitusrata, kilpailualueenakin käytetty, lumilautailijoitten ja pulkkamäenlaskijoitten rakuupaikja lumiaikasn. Koiranulkoiluttajille, lintu, kasvi ja hyönteistarkkailijoille mieluinen ulkoilualue. Kultuurinnälkäänsä harvempi, paikallinen ainakaan, sinne tulee. Mutta toki huipulta kotikaupunkia on kiva tähyillä, kun näkymää on aina mm. Paraisille asti. Aurinkokasri ja riemukkaiden virolaisten oluenlaskijoiden rakentama jatulintarha kulttuurikaupumkivuonna oli hauska tapahtuna ja lisä. Sanoisin ympäristötaidetta ja muisto. 😊

    VastaaPoista
  2. Moikka. Mäkihän on maastopyöräilijöitten virallinen harjoitusrata, kilpailualueenakin käytetty, lumilautailijoitten ja pulkkamäenlaskijoitten rakuupaikja lumiaikasn. Koiranulkoiluttajille, lintu, kasvi ja hyönteistarkkailijoille mieluinen ulkoilualue. Kultuurinnälkäänsä harvempi, paikallinen ainakaan, sinne tulee. Mutta toki huipulta kotikaupunkia on kiva tähyillä, kun näkymää on aina mm. Paraisille asti. Aurinkokasri ja riemukkaiden virolaisten oluenlaskijoiden rakentama jatulintarha kulttuurikaupunkivuonna oli hauska tapahtuma ja lisä. Sanoisin ympäristötaidetta ja kiva muisto. 😊

    VastaaPoista