tiistai 18. lokakuuta 2011

Suomen paskimmat bändin nimet

Ajattelin raapustaa pari riviä ajankohtaisesta aiheesta. Eräs tuttavani nimittäin suuttui taannoin, kun totesin kaarinalaisbändi Kaapelin nimen olevan todella huono. Siis Kaapeli. Eikö mielikuvitusta käytetä nimeä valittaessa? Jos olisin keikkajärjestäjä ja tuonnimistä orkesteria tarjottaisiin illan karkeloihin, miettisin kahdesti. 


Toinen erittäin huono nimi on The Lipattomat. Jessus sentään! Se on osittain samoista soittajista koostuva bändi kuin Kaapeli. Tätäkin nimeä tuttavani puolusti henkeen ja vereen. Ikäänkuin olisin loukannut häntä henkilökohtaisesti, vaikka hän ei edes soita kummassakaan yhtyeessä. Harvoin olen törmännyt vastaavaan mielipidevapauden säännöstelyyn.


Thunderstone. Nimestä tietää, että kyse on hevibändistä. Klamydia. Nimi kertoo heti, että se on punkkia. Yhtyeen nimen, musiikin ja imagon pitäisi olla jotenkin kurssissa.

The Lipattomat. Ainakin 90-luvulla, jolloin näin orkesterin muutamaan otteeseen keikalla, se soitti kevyehköä suomipoppia. Yhtyeen jäsenillä oli cowboybootsit, hatut, pitkät takit, soljet ja muut southern rock -vermeet. Musiikki ei korreloinut lainkaan bändin ulkonäön kanssa. Jos jätkät näyttävät Rickie Medlokelta, olettaisi musiikin olevan kunnon jytinää, eikä b-luokan radiopoppia.

Yhden pikkuhitin The Lipattomat sai. Kappale tunnetaan "Saunabiisinä", vaikka sen virallinen nimi on Paha ihminen. Verkkokalvoilleni on iskostunut Down By The Laituri 1996. Silloin The Lipattomat soitti biisin ensin varsinaisessa setissään, jonka jälkeen jääkiekkosankari Saku Koivu nostettiin lavalle. Koivun avustuksella Paha ihminen kuultiin toisenkin kerran. Kiekkoilija hapuili sanoja ja tilanne oli kaikinpuolin vaivaannuttava.


Samalla festivaalilla eräät tuttuni onnistuivat pummimaan Saku Koivulta kymmenen markkaa. Olivat nimittäin bonganneet kansallissankarin jostain, ja kaljahimossaan kysyivät tältä paria kolikkoa. Koivu oli sitten kaivellut kuvettaan.

Muista kehnoista bändin nimistä tulee mieleen ainakin Heavy Metal Perse, Kakkahätä-77, Haloo Helsinki!, Kimmo Liskomäen pitkät kalsarit, Disco, Tarharyhmä, Moottörin jyrinä, Radiopuhelimet, Spraykaalit, 51 koodia ja Happoradio.

Ehkä listaan vielä joskus hyviä bändin nimiä. Niihin kuuluu ainakin Valtava kääpiö.


The Lipattomien tai Kaapelin soittajat ovat varmasti mukavia jätkiä. Kyse ei olekaan heidän luonteistaan, vaan orkesterien nimivalinnoista, imagosta ja musiikista. Sen sanomiseen minulla pitäisi olla oikeus.

"Mitä säkin muka tiedät niiden imagosta?". Niin no, ensinnäkin olen kuunnellut rokkia vuodesta 1980. Nähnyt keikoilla monta sataa bändiä. Kirjoittanut musiikkijuttuja vuodesta 1988. Satun tietämään aiheesta aika paljon. Bändeistä, heidän imagoistaan ja musiikkityyleistään. Se, että tykkäänkö yhtyeen tai artistin musiikista, imagosta tai bändin nimestä, on täysin minun omassa päätäntävallassani. Sitä ei ratkaise bändissä soittava sukulainen tai Olli Hermannin ulkonäkö. Eikä Ville Hermannin viikset.9 kommenttia:

 1. Tää oli hyvä ja hauska, hyvä Kimmo! =)

  -Susu

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista, Kimmo!

  Lehtivihreät - Siinä typerä bändin nimi myös.

  Kuudennusmiehet - En tiedä muuta kuin, että soitti vuoden -95 Nummirokissa. Yhtäkään biisiä en tiedä. Sanana ärsyttävä ajattelematta sen kummenkin sanan merkitystä

  Juustopäät - Niin huono nimi, että jäi mieleen

  Karkkiautomaatti - samaa sarjaa

  Ensivaikutelma Tehosekoittimesta ja Apulannasta oli myös huono, mutta niihin tottui pian.

  -Grinder

  VastaaPoista
 3. Stratovarius? Helix? Accept? Sex PIstols? Popeda? Eppu Normaali? Äkkiseltään tulee mieleen ainoastaan kolme täydellistä bändin nimeä ja nehän ovat: Hanoi Rocks, New York Dolls ja Rolling Stones. Kaikki lajissaan myös täydellisiä bändejä. Listaan vielä ehkä myös KIss, mutta siinä ei enää edes nimi auta. MNyös Smack on hyvä jo nimenä, joskin silkka kaupallinen itsemurha jo itsessään.

  VastaaPoista
 4. Kuudennusmiehissä soittivat muuten Lauri Tähkä ja joitain muitakin Elonkerjuu -miehiä.
  Kimmo

  VastaaPoista
 5. "Joku Paikallinen Bändi". Tuota en meinannut aluksi millään ymmärtää bändinnimeksi. Kun baarien ilmoituksissa luki tuo nimi, niin luulin niissä esiintyvän jonkin paikallisen bändin enkä tajunnut, että tuon niminen orkka siellä soittaa.
  "Ilmaista viinaa ja kauniita naisia" -nimeä olen yrittänyt ehdotella eri tahoilla bändin nimeksi, mutta ei ole mennyt läpi...vielä.

  VastaaPoista
 6. Ari Peltosen PASKA ?

  VastaaPoista
 7. Itse olen nähnyt The Lipattomat soittamassa Metallica-covereita, ja hyvin jytisi. Laulupuolikin, joka on usein suomalaisten bändien heikko kohta, toimi erinomaisesti.

  t. Veikko

  VastaaPoista
 8. Kiitti vaan, nyt jäi Lipattomat soimaan päähän. =O)
  Ehkä kuuntelen himan kakkahätää, niin alkaa taas muut biisit soimaan aivolohkoissa.

  VastaaPoista
 9. Harmainvalta on ainakin tosi huono nimi. Sen sekoittaa helposti Harvainvaltaan, joka kuulostaa ihan joltain kehnolta punk-bändiltä, vaikka oikeasti bändi soittaa tosi hienotunteista ja sofistikoitunutta musiikkia. Itseasiassa se on ehkä paras bändi, jonka tiedän. Tai ei edes ehkä. Itseasiassa olen myynyt sieluni tuon bändin musiikille. En voi elää ilman sitä. En voi edes olla hetkeäkään olematta bändin kotisivuilla http://harmainvalta.wordpress.com/ ja varmuuden vuoksi pidän myös selaimessa koko ajan heidän fb-sivuaan, jotta yksikään päivitys ei mene sivusilmien: https://www.facebook.com/harmainvalta Ah, että rakastan tuota bändiä. Ihania poikia, sinkkujakin osa vielä. Olisinpa nainen, tai, no mites sukupuolella niin väliä edes...

  VastaaPoista